Tesla

Tesla was jarenlang de onbetwiste koning van de elektrische wagen in Nederland. Maar Skoda heeft Tesla sinds dit jaar van de troon gestoten.

Advertentie

Wie aan elektrische auto’s denkt, denk waarschijnlijk aan een Tesla. In veel landen is Tesla dan ook het best verkochte merk van elektrische wagens. Maar de laatste jaren is het aanbod aan elektrische wagens enorm uitgebreid geworden nu meer autofabrikanten op de kar springen. In Nederland is Tesla sinds dit jaar niet langer meer het best verkochte elektrische automerk. Uit marktcijfers die de Nederlandse krant Financieel Dagblad kon inkijken blijkt dat de elektrische Skoda ENYAQ iV (een elektrische SUV met 537km autonomie) de populairste elektrische wagen van 2021 is bij onze noorderburen. ENYAQ iV is het eerste elektrische model van Skoda.

Skoda scoort in Nederland met de elektrische ENYAQ. Image Credit: Skoda

Skoda stoot Tesla van de troon

In de eerste helft van 2021 verlieten 1209 Skoda ENYAQ’s de toonzaal, waarmee het van oorsprong Tsjechische dochterbedrijf van Volkswagen een marktaandeel van 11,8% binnenhaalt. Skoda heeft daarmee een verrassend grote voorsprong op Tesla dat 494 wagens verkocht in Nederland. Volgens RAI Vereniging, een belangengroep rond mobiliteit, is die machtswissel niet enkel toe te schrijven aan het verruimde aanbod aan elektrische wagens. Nederland veranderde begin 2021 de bijtellingsregels voor bedrijfswagens en die wijzigingen treffen vooral duurdere elektrische wagens zoals Tesla en Polestar. Ook Kia, BMW en Volvo haalden met hun elektrische modellen Tesla in. In 2018 had Tesla nog een marktaandeel van 28% binnen elektrische wagens, al was dat aandeel al enkele jaren aan het terugvallen.

Tesla blijft wel de meest voorkomende elektrische wagen op de Nederlandse wegen. Ongeveer 30% van alle elektrische wagens bij onze noorderburen is een Tesla. De Model 3 en Model S zijn de populairste modellen in Nederland, maar in juni 2020 werd ook de Model Y voor het eerst gespot in Nederland. Ook de Hyundai Kona en Volkswagen iD.3 blijken zeer in trek te zijn bij Nederlandse consumenten. Aan het einde van 2020 reden meer dan 182.000 elektrische personenwagens rond in Nederland en had één op vijf nieuw verkochte wagens een elektrische motor (bron: RVO).

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here