Nieuws

Europees digitaal Covid-certificaat vanaf vandaag beschikbaar

Coronacertificaat van de EU
Vanaf vandaag 1 juli hebben alle burgers van lidstaten van de Europese Unie toegang tot het EU digitale Covid-certificaat.

Inwoners van de Europese Unie die dus vrij willen reizen binnen de Europese lidstaten moeten een bewijs voorleggen dat ze niet besmet zijn of reeds hun vaccin hebben gekregen. Om dit te vergemakkelijken riep de Europese Unie een digitaal certificaat in het leven dat door alle lidstaten erkend wordt. Dat certificaat is vanaf vandaag gratis beschikbaar, dus mensen die willen reizen, zullen hiermee aan de slag kunnen op hun smartphone of tablet. Bij controles kan het certificaat eenvoudig worden voorgelegd en gelezen door de plaatselijke autoriteiten. Het certificaat is niet verplicht, maar zal het wel makkelijker maken. Reizigers  zullen hiermee geen tests meer moeten ondergaan in andere landen of in quarantaine geplaatst worden.

Landsgrenzen

De coronacertificaten worden door het land waar je verblijft uitgereikt en zijn beschikbaar in de eigen landstaal of het Engels. Ze kunnen op meerdere manieren worden verkregen, waaronder bij testcentra of e-gezondheidsportalen. Mensen die liever een papieren versie hebben, kunnen dit ook aanvragen. Ze zijn wel enkel geldig voor vaccins die door de Europese Unie erkend worden.

Belgische inwoners kunnen hun digitaal coronacertificaat aanvragen via de CovidSafeBE-app. Zodra ze volledig ingeënt zijn, zullen ze daar alle informatie kunnen terugvinden. Gebruikers moeten zich enkel aanmelden en identificeren. Ook mensen die een negatieve test hebben afgenomen of minder dan 180 dagen geleden positief zijn getest, kunnen een certificaat krijgen en dat in de app terugvinden.

Het certificaat wordt erkend door alle 27 lidstaten van de Europese Unie, alsook Noorwegen, Ijsland, Zwitserland en Liechtenstein. Binnen deze grenzen kan je dus met het certificaat bijna zorgeloos reizen. Hou wel steeds rekening met de regels die per land gelden. Voor actuele informatie kan je steeds bij de Re-open EU-website terecht.

Veiligheid

De Europese Commissie schenkt vooral aandacht aan de beveiliging van je data. Zo toont het certificaat geen overbodige informatie. Het coronacertificaat bevat een QR-code en digitale handtekening die uniek zijn voor jouw certificaat. Dit voorkomt dat er met de certificaten geknoeid kan worden. Daarnaast kan je er ook jouw naam, geboortedatum, de datum van afgifte van het certificaat en alle relevante informatie over jouw vaccinatie, test of herstel terugvinden. Verdere medische gegevens worden dus niet gedeeld en blijven in je land van afkomst.

Ook Google kondigde gisteren nog aan dat het ontwikkelaars van overheden en gezondheidsorganisaties in staat stelt om zelf vaccinatiebewijzen toe te voegen aan hun Android smartphones. Het bedrijf gaf al aan dat het deze functie ook naar andere landen wil uitrollen, dus het wordt nog even afwachten tot dit ook bij ons beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business