Nieuws

Virgin Galactic voert eerste succesvolle ruimtevlucht uit

Richard Branson en de crew.
Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic voltooide gisteren zijn eerste ruimtevlucht in het bijzijn van zijn oprichter, Richard Branson.

De lancering vond gisteren om 16:30 lokale tijd plaats in het SpacePort in het Amerikaanse New Mexico. Vanwege het slechte weer werd de vlucht met anderhalf uur vertraagd. Naast Richard Branson bevonden er zich aan boord nog drie andere medewerkers van Vrigin Galactic. Colin Bennett, Beth Moses en Sirisha Bandla zaten mee aan boord om allerlei experimenten uit te voeren. De missie kreeg de naam Unity 22.

De commerciële astronauten bevonden zich aan boord van de VSS Unity. Dit ruimtetuig was aan het moederschip VMS Eve gekoppeld. Dat bracht de VSS Unity naar voldoende hoogte, waarna zijn raketten het werk overnamen. Zo eindigden de vier aanwezigen en twee piloten op een hoogte van ongeveer 85 kilometer.

Eerste succes?

Daarmee bijt Richard Branson de spits af in de wedloop voor commerciële ruimtevluchten. Op 20 juli zal ex-Amazon-baas Jeff Bezos zijn ruimtevlucht uitvoeren met de Blue Origin New Shepard-capsule. De vlucht van Branson lokte al meteen de nodige reacties uit. Volgens sommigen, waaronder Blue Origin, zou de raket niet hoog genoeg hebben gevlogen om in de ‘ruimte’ te zitten. Zij leggen de grens op de Kármánlijn, die op ongeveer 100 kilometer hoogte ligt. Met 85 kilometer zit de Virgin Galactic Unity 22-missie er dus onder. Daar hoopt Blue Origin wel te raken.

In een speech na het aflopen van de ruimtevlucht onthulde Branson een loting van twee zitjes op een van de eerste commerciële ruimtevluchten van Virgin Galactic. Daarmee wil Branson iedereen een kans geven om met een zitje aan boord van een van de ruimtetuigen aan de haal te gaan. De loting eindigt op 1 september en op 29 september worden de winnaars bekend gemaakt. Helaas is het niet mogelijk om vanuit België deel te nemen.

Geïnteresseerden konden de lancering en vlucht volgen tijdens een livestream. Deze kan je hieronder terugvinden. Door technische problemen begint de opname iets na de lancering van het ruimtetuig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business