Facebook

Facebook test nu een nieuwe functie waarbij het gebruikers op de hoogte wil brengen als hun posts door een automatisch systeem verwijderd werden.

Advertentie

Het bedrijf meldt de komst van deze experimentele functie in een nieuw bericht over zijn werking met de Overzichtscommissie. Dat werd door techsite Engadget opgemerkt. Zodra Facebook dus een post van een gebruiker verwijdert, dan zal deze steeds op de hoogte worden gebracht of de post door een automatisch algoritme werd verwijderd, of door een toezichthouder. De functie bevindt zich momenteel nog steeds in een testfase bij Engelstalige gebruikers, waardoor ze nog niet bij ons beschikbaar is.

Deze functie werd door Facebook toegevoegd op verzoek van de Overzichtscommissie. Dit is een onafhankelijk orgaan dat het platform in het leven riep in 2020. Zij behandelen ingewikkelde zaken waarbij Facebook ingrijpt bij posts van zijn gebruikers. Zij kunnen na het verwijderen van content een beroep aantekenen bij de Overzichtscommissie. Die spreekt zich op zijn beurt over de kwestie uit. Facebook wordt dan verplicht de kwestie aan te pakken.

Geautomatiseerd ongelukje

Nadat een gebruiker een post op Instagram had geplaatst om het bewustzijn rond borstkanker te vergroten, werd haar afbeelding door het automatische systeem van Facebook verwijderd. Zij diende vervolgens klacht in bij de overzichtscommissie. Het platform reageerde op de beslissing door de post terug online te plaatsen. Het paste tevens zijn richtlijnen rond het tonen van naakte beelden aan: deze kunnen nu bij gezondheidsgerelateerde kwesties, zoals borstkanker, wel toegelaten worden. Volgens het bedrijf was de post foutief door zijn automatische systemen verwijderd.

De overzichtscommissie meldde Facebook ook dat het zijn gebruikers best op de hoogte brengt of hun posts door een automatisch systeem verwijderd worden, of door een menselijke actor. Die functie heeft Facebook nu in een testfase uitgerold.

Het is niet de eerste keer dat Facebook beslissingen van de overzichtscommissie omzet in actie. Zo voegde het in juni nog satire toe als uitzondering binnen zijn gebruiksrichtlijnen. Dat deed het na een uitspraak van de toezichthouder. Het lijkt daarmee dat de commissie zijn vruchten afwerpt. We verwachten echter niet dat dit de laatste aanpassing is die Facebook nog zal doorvoeren.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here