Nieuws

Facebook zal satire als uitzondering toevoegen aan richtlijnen

Facebook haalt profielgegevens weg
Het socialemediaplatform Facebook reageert op uitspraken van de toezichtscommissie en zal daarmee satire wel toestaan binnen zijn gebruiksrichtlijnen.

Dat maakt het bedrijf bekend op zijn eigen website die zich op transparantie richt, wat door techsite Engadget werd opgemerkt. De uitspraak van de toezichtcommissie viel in een bepaalde case waarbij het platform een meme van een gebruiker verwijderde. De afbeelding becommentarieerde de houding van de Turkse overheid ten opzichte van de erkenning van de Armeense genocide. Volgens Facebook viel de post onder ‘aanzetting tot haat’.

De toezichtscommissie was van mening dat het verwijderen van de afbeelding ongepast was en binnen satire viel. Facebook reageerde vervolgens door de afbeelding opnieuw toe te laten. Volgens het comité was het concept ‘satire’ niet duidelijk genoeg afgebakend, waardoor er teveel ruimte voor interpretatie was. Facebook beloofde daarom een duidelijkere implementatie van ‘satire’ binnen zijn richtlijnen. “We zullen informatie toevoegen aan de richtlijnen voor de community die het duidelijk maken waar we satire opvatten als een deel van ons onderzoek van context-specifieke beslissingen”, aldus Facebook op zijn blog.

Overzichtcomité

Facebook werkt momenteel samen met een neutrale toezichtscommissie. Zij bekijken verschillende cases en doen op basis daarvan uitspraken en voorstellen aan Facebook. Het sociale netwerk kan vervolgens zelf beslissen of het deze voorstellen wil volgen, maar is daartoe niet verplicht. Het moet zich wel steeds in elke beslissing verantwoorden.

Deze week nog maakte Facebook bekend dat het aan nieuwe privacyrichtlijnen werkt. Daarvoor schakelde het tevens de hulp in van de toezichtscommissie. Het vroeg het comité om advies rond doxing. Dat is het delen van informatie rond bijvoorbeeld het adres van andere gebruikers. Facebook wou met deze vraag een antwoord krijgen op welke informatie nu publiekelijk gedeeld mag worden, en welke niet.

De uitspraak van de toezichtscommissie rond satire en de implementatie ervan door Facebook lijkt alvast een positieve stap. Hoe dan ook begeeft het platform zich hiermee ook in moeilijk gebied. Het definiëren van satire en toepassen van deze definitie is echter niet zo vanzelfsprekend. Het wordt nog afwachten wat de uiteindelijke resultaten van de implementatie zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business