Jeff Bezos heeft zich persoonlijk gemengd in de strijd om de maanmissies van de NASA. Nochtans was het project al toegekend aan SpaceX.

Advertentie

Jeff Bezos maakte een week geleden zijn eerste ruimtetripje. De suborbitale missie van Blue Origin naar de rand van de ruimte (op 100 km hoogte) duurde amper 10 minuten. Op 11 juli snoepte concurrent Richard Branson van Virgin Galactic zijn primeur af. Eerder leek het duidelijk dat het SpaceX van Elon Musk met het NASA-contract voor nieuwe maanmissies was gaan lopen. Maar daar legt Bezos zich niet zomaar bij neer, zo blijkt nu. 

De afgetreden Amazon-CEO richt zich in een open brief aan NASA-baas Bill Nelson. Bezos zegt daarin dat zijn bedrijf bereid is 2 miljard aan betalingen die de NASA nog aan hem verschuldigd is, kwijt te schelden. Dat moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie overtuigen om Blue Origin alsnog een maanlandercontract te geven. Bezos zegt dat Blue Origin bereid is om zijn eigen verkenningsmissie voor een zogenaamde ‘low-Earth orbit’ te financieren. “Dit voorstel is geen uitstel van betaling, maar een absolute opheffing van die betalingen”, zegt Bezos in de brief.

Bezos niet onbaatzuchtig 

Zijn voorstel is uiteraard niet onbaatzuchtig. Hij is er rotsvast van overtuigd dat Blue Origin geen eerlijke kans gekregen heeft om het lucratieve contract voor de nieuwe maanmissies binnen te halen. Bij belangrijke projecten heeft NASA zijn uitbestedingen vroeger wel altijd verspreid over meerdere bedrijven. Dat moet de concurrentie aanscherpen. Tegelijkertijd geldt het als garantie. Mocht een van de bedrijven niet slagen in zijn opzet, dan kan een ander de draad weer opnemen.  

“In de plaats van in twee concurrerende maanlanders te investeren (zoals oorspronkelijk bedoeld was), kiest de NASA ervoor om een meerjarig, multimiljardencontract af te sluiten met SpaceX”, klaagt Bezos in zijn brief. “Op die manier maakt de ruimtevaartorganisatie een einde aan zeer nuttige concurrentie, ook voor de komende jaren”, besluit de Blue Origin-baas. 

Het is niet duidelijk hoe de NASA zal reageren op de open brief. Het project wordt on hold gezet zolang de klacht van Blue Origin nog niet volledig onderzocht is. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here