Nieuws

Antivirussoftware Android laat één op drie malware-apps door

Google Play Protect, de ingebouwde antivirusscanner van Android, is dik gebuisd op een vergelijkende test tussen antivirussoftware.

Google introduceerde de antivirussoftware Play Protect in 2017. Het programma scant applicaties die je via Play Store wil downloaden om te voorkomen dat je schadelijke applicaties op je smartphone installeert. Sinds Android 8.0 Oreo is Play Protect de voorgeïnstalleerde antivirussoftware van elke Android-smartphone. Maar hoe goed werkt het programma? AV-TEST neemt jaarlijkse de 15 meest gebruikte antivirusprogramma’s op de proef om hun prestaties te beoordelen.

Die test liep niet echt goed af voor de antivirussoftware van Android. AV-TEST bombardeerde over een periode van zes maanden (januari tot juni 2021) de antivirussoftware met meer dan 20.000 malware-apps. Daartussen zitten zowel onbekende (real-time test) als geregistreerde malware-applicaties (referentietest). Op de real-time test scoorde Play Protect 68,8%, wat betekent dat de antivirusscanner één op drie malware-apps doorlaat. Op de referentietest deed Play Protect het met 76,6% net iets beter. In een cybersecuritycontext zijn dit echter geen goede scores; alle andere geteste programma’s haalde minstens 99,5% op beide testen.

AV-TEST gaf Play Protect voor algemene bescherming tegen virussen dan ook een zware 0 op 6. Diezelfde score kreeg de antivirussoftware op haar gebruiksvriendelijk. Voor haar performantie kreeg Play Protect gelukkig nog wel een maximale score om de totale blamage te vermijden; het programma werkt op zijn minst.

Welke antivirussoftwarebiedt de beste bescherming?

Slechts 5 van de vijftien antivirusoftware bleken honderd procent accuraat te zijn in het detecteren van malware-applicaties: Bitdefender, G DATA, McAfee, NortonLifeLock en TrendMicro. Deze vijf antivirusscanners scoorden ook goed op performantie en gebruiksvriendelijkheid, wat hen een maximale van 18 op 18 opleverde. De maximale testscore werd ook toegekend voor Avast, AVG, F-Secure en Kaspersky, hoewel deze scanners dus niet 100% accuraat zijn in het herkennen van onbekende malware-apps (al is een foutmarge van 0,01% nog wel te vergeven). Hieronder zie je de volledige resultaten van AV-TEST.

av-test
Image Credit: AV-TEST

De test is een waarschuwing dat de antivirussoftware van Android tekortschiet in het beveiligen van je smartphone. Je downloadt dus best een extra programma om goed beveiligd te zijn. Wij helpen je graag met de keuze van een antiviruspakket.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business