Een gratis antiviruspakket is vaak goed genoeg om je thuiscomputer te beschermen, als je tenminste een goed exemplaar kiest. We analyseren de populairste gratis antivirusprogramma’s op zoek naar de beste suite.

Advertentie

Noot van de redactie: Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 02/08/2017. Het werd geüpdatet met de meest recente gegevens van AV-Test.


“Welk antivirusprogramma moet ik kiezen?” We krijgen de vraag vaak. Er zijn verschillende factoren van belang bij de keuze van een goed antiviruspakket. Niet in het minst speelt de eigenlijke bescherming tegen virussen en malware mee, maar ook de impact op je systeem is een belangrijke factor. Weinig mensen zullen voor de perfecte bescherming kiezen als die hun computer voelbaar vertraagt, en terecht. Het uitzicht en de bediening van de software zelf mag je evenmin onderschatten. Eén criterium is voor veel consumenten echter het belangrijkst: is de software gratis?

Objectieve beveiligingstests

Wij onderzoeken de populairste gratis antiviruspakketten voor de Windows-pc. Voor de kwaliteit van de bescherming baseren we ons daarbij op de testrapporten van AV-Test, een onafhankelijk testcentrum van antivirusprogramma’s waarvan de gestandaardiseerde tests over de hele sector in hoog aanzien staan. Het onderzoek van AV-Test voldoet aan de vereisten van de Anti-Malware Testing Standards Organization. Die bepaalt objectieve testmethodes zodat resultaten consistent zijn voor iedereen die ze volgt. Samengevat wil dat alles zeggen dat de tests eerlijk zijn en al jaren consequent verlopen.

“Een goed beschermingspakket houdt je computer veilig met een minimale impact op je systeem.”

We beoordelen antiviruspakketten op die belangrijke punten. Het eerste is de kwaliteit van de bescherming. AV-Test laat telkens de nieuwste bedreigingen los op de recentste versies van antiviruspakketten en analyseert hoe goed ze de dreigingen blokkeren. De test bestaat uit twee onderdelen. Eerst moet een antiviruspakket zoveel mogelijk van de meer dan 13.000 veel voorkomende virussen tegenhouden. Vervolgens moet de software een pc beschermen van meer dan 100 zogenaamde 0-day-attacks: aanvallen van hackers op kwetsbaarheden in veelgebruikte software die maar pas ontdekt zijn. Denk aan lekken in Windows, Flash of software voor servers.

Het tweede belangrijke criterium zijn de prestaties. Een goed beschermingspakket houdt je computer veilig met een minimale impact op je systeem. Daarbij wordt de snelheid van een systeem gemeten op verschillende punten zoals de opstarttijd van Windows en programma’s, het kopiëren en downloaden van bestanden en het surfen op het internet. Daarbij worden zowel krachtige als minder krachtige systemen gebruikt.

Interface en gebruiksgemak

Tot slot speelt het gebruiksgemak een belangrijke rol. AV-Test houdt het op objectieve criteria zoals het aantal valse meldingen of blokkades van software die eigenlijk niet gevaarlijk is, verkeerde virusdetecties en storende meldingen wanneer je eigenlijk niets gevaarlijks aan het uitspoken bent. Wij kijken zelf ook naar de interface en onderzoeken hoe eenvoudig het is om wegwijs te raken door een antivirussuite. Het mag immers niet de bedoeling zijn dat je een computerexpert bent om vlot met een softwarepakket aan de slag te gaan.

Onderaan dit stuk vind je de individuele reviews van ieder pakket. Bijna iedere gratis antivirus heeft voor- en nadelen, zodat persoonlijke voorkeur een belangrijke rol speelt in je keuze. Bekijk zeker iedere kandidaat afzonderlijk om na te gaan hoe belangrijk verschillende pro’s en contra’s voor jou zijn.

De top 3

Keuzestress? Het is inderdaad moeilijk om een favoriet pakket te kiezen. We proberen toch. Hoewel er verschillen in bescherming zijn, ligt de betrouwbaarheid van de meeste antivirusprogramma’s dicht bij elkaar.

Kaspersky Free is al meermaals uitgeroepen als het beste gratis antivirusprogramma. En terecht. Geen andere kandidaat in deze lijst combineert nagenoeg perfecte bescherming met een lage impact op de prestaties van je systeem. Dat is vooral interessant voor iets oudere systemen, waar een log antivirusprogramma sneller voelbaar is. Avira Free Antivirus 2019 zijn technisch de knapste programma’s. Helaas lijkt het er op dat Avira’s budget op was na het betalen van de technische experts. De interface is niet de meest gebruiksvriendelijke. De logica in de structuur is eveneens ver zoek. Reclame verwachten we bij een gratis antiviruspakket, maar de tactiek van bangmakerij keuren we af. Daarom kiezen we voor het gebruiksvriendelijkere en reclamevrije Kaspersky Free als onze keuze van de redactie.

Een eervolle vermelding gaat ten slotte nog naar Sophos Home. De cloudaanpak van Sophos is aangenaam en maakt het bovendien eenvoudig voor één technisch onderlegd familielid om de beveiliging van gans het gezin eenvoudig te bedienen. Avast en AVG zijn intussen ook zeer gekende en goede gratis antiviruspakketten. Echter als voor hun gratis omgeving kiest, krijg je er wel een pak meer vervelende pop-ups en reclame voor de betaalde formules.

Uitgebreide reviews voor deze antivirusprogramma’s vind je hieronder terug. Kan je toch wat budget opzij zetten voor een betaald abonnement? Dit zijn de beste betaalde antivirusdiensten volgens onze redactie.


Gerelateerde artikelen

De beste draadloze oortjes in 2022

Een draad of dongle die aan je smartphone hangt is maar niets. Dit zijn de beste draadloze oortjes in 2022 volgens TechPulse.

AVG Antivirus Free (2019)

Met AVG haal je grondige beveiliging in huis. Helaas is de interface er doorheen de jaren niet minder omslachtig op geworden.

Avast Free Antivirus 2019

Hoewel de gratis bescherming van Avast bovengemiddeld is en we de interface gebruiksvriendelijk vinden, zijn er enkele technische tekortkomingen aan de software.

Avira Free Antivirus 2019

Avira is technisch misschien wel de allerbeste gratis antivirusscanner. Waarom het uiterlijk van de software zo afschuwelijk moet zijn, is ons dan ook een raadsel.

Comodo Internet Security Premium 10 (2019)

Presteerde Comodo Internet Security maar zo goed als het programma er uit zag. De bescherming zit snor, maar het programma is een blok aan het been van je pc.

Kaspersky Free (2019)

Met zijn nieuwe Kaspersky Free, introduceert de Russische beveiligingsspecialist één van de beste gratis antiviruspakketten op de markt.

Review Windows Defender: is het voldoende?

Windows Defender presteert de laatste jaren alleen maar beter. Volgens AV-test.org is het een topproduct en scoort het hoog op alle niveaus.

Panda Free Antivirus

Panda antivirus vraagt bij momenten veel van je systeem. In ruil krijg je fantastische beveiliging en een aangenaam dashboard.

Sophos Home Protection (2019)

Sophos Home biedt bedrijfsbescherming op maat van de consument, en dat alles via een gebruiksvriendelijk cloudportaal.