P50 Pro Huawei

Huawei heeft de P50 en P50 Pro voorgesteld. Het zijn de eerste vlaggenschepen van de Chinezen die standaard op HarmonyOS 2 draaien.

Advertentie

Nadat de Amerikaanse sancties Huawei hard hadden getroffen op de Westerse markt, besloot het techbedrijf om vanaf juni zijn zelfontwikkelde besturingssystem uit te rollen naar bestaande toestellen. De P50 en P50 Pro zijn de eerste toptoestellen die standaard het merkeigen OS meegeleverd krijgen. 

Huawei zag zich genoodzaakt een oplossing te zoeken. De Chinezen konden nog amper Amerikaanse onderdelen gebruiken en de politieke restricties lieten hen niet meer toe om gebruik te maken van officiële Android-updates. Ook de Google-apps en –diensten werden weggehaald op recente Huawei-modellen. Het dwong de Aziatische techreus om een open versie van Android te gebruiken. Specialisten suggereren dat HarmonyOS daar ook gewoon op gebaseerd is. Het design van het OS doen dan weer heel erg denken aan iOS van Apple.

Andere chipset

Het lijkt er sterk op dat de sancties Huawei ertoe genoopt hebben om voor een andere chipset te kiezen. De P50 en 4G-versies van de P50 Pro draaien op Qualcomms Snapdragon 888-chipset. In november kreeg Qualcomm de toestemming om een aantal chips te verkopen aan Huawei. Andere uitvoeringen van de P50 Pro gebruiken Huawei’s eigen Kirin 9000-processor. 5G-ondersteuning werd voor geenenkel van de varianten bevestigd, al durven we vermoeden dat daarin het verschil zit voor de chipsets. 

De P50 en P50 Pro krijgen displays van respectievelijk 6,5 en 6,6 inch groot, met een refresh rate van 90 en 120 Hz. Beide toestellen gebruiken een selfiecamera van 13 MP. De Pro-versie combineert een camera van 50 MP voor kleurenbeelden met een tweede lens van 40 MP sterk die zwartwit-beelden maakt. De andere telefoon moet het stellen met een True-Chroma-camera van 50 MP. Hij deelt de 13 MP-breedhoeklens met zijn duurdere versie. Die laatste heeft wel een telelens van 64 MP (tegenover 12 MP voor de P50). 

Voorlopig enkel in China 

De nieuwe vlaggenschepen van Huawei zijn IP68-waterbestendig en ondersteunen snelladen aan 66 W. De P50 kost omgerekend zo’n 700 dollar (voor het model van 8 GB RAM en 128 GB opslagruimte), de P50 Pro gaat straks voor 930 dollar over de toonbank, met dezelfde basisspecs.  

Beide smartphones zijn voorlopig puur op de Chinese markt gericht. Huawei heeft niet verduidelijkt of de toestellen ook naar het Westen zullen komen. 

De volledige keynote kan je hier bekijken: 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here