Nieuws

Camera Switches in Android 12: bedien je smartphone met je gezicht

Camera Switches Android 12
Camera Switches laat gebruikers toe om hun smartphone te bedienen met hun gezicht. Het is een onderdeel van de Accessibility Suite in Android 12.

De bètaversie van die Android Accessibility Suite is een onderdeel van de vierde en laatste Android 12-bèta. Die is nog maar net beschikbaar voor Pixel-smartphones. Camera Switches laat je toe om je telefoon te bedienen met gezichtsuitdrukkingen. Het was XDA Developers dat de nieuwe functionaliteit spotte. 

Het suite-onderdeel kan detecteren wanneer je glimlacht of een wenkbrauw optrekt. Met die acties kan je bijvoorbeeld het notificatiemenu of de instellingen openen. Scrollen kan ook door je mond te openen. In totaal zou je een zestal uitdrukkingen kunnen programmeren aan een dozijn verschillende handelingen in Android 12. Ook de hevigheid van de gezichtsbeweging zou ingesteld kunnen worden, om te voorkomen dat je per ongeluk functies activeert. 

Camera Switches breidt opties uit 

Camera Switches bouwt voort op de Switch Access-functie onder de Android Accessibility Suite. Die omvat alle manier om je telefoon te bedienen zonder het touchscreen aan te raken. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat met een extern apparaat, zoals een toetsenbord (via USB of Bluetooth), of met de fysieke knoppen van je smartphone. 

In dat opzicht breidt Camera Switches die mogelijkheden dus uit met gelaatsuitdrukkingen. Aangezien de meeste gebruikers de voorbije jaren al gewoon zijn geraakt aan het activeren van hun telefoon met Face ID of een gelijkaardige scanner, hoeft de uitbreiding niet eens zo vreemd aan te voelen. 

Wanneer Camera Switches actief is, zal een notificatie je daar steeds van op de hoogte houden. Het privacydashboard van Android 12 laat je wel al weten wanneer je camera en microfoon gebruikt worden. Mogelijk is die extra melding dan een beetje overbodig.  

Al met al is het een nieuwe feature die ongetwijfeld van pas zal komen, zowel voor gebruikers met een beperking als voor wie graag eens met nieuwe functies experimenteert. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business