Windows 11 nieuwe aanraakbedie

Wijzigingen in Windows 11 tonen een ingewikkeld en lang proces om je standaardbrowser te wijzigen. Slecht nieuws voor andere browsers.

Advertentie

Windows 11 krijgt heel wat goede vernieuwingen waar je alleen maar blij om kan zijn. Toch blijkt uit de meest recente preview dat het moeilijker zal worden om je favoriete standaardbrowser te wijzigen in Windows 11. Microsoft heeft de gebruikersinterface hier en daar gewijzigd waardoor je als gebruiker veel meer moet doen om je standaardbrowser te gebruiken. Het lijkt een slag in het gezicht van browserconcurrenten als Mozilla, Opera en Vivaldi maar ook Google Chrome.

Standaardbrowser in Windows 11

Normaal gezien vraagt Windows bij een eerste keer met welke app je een type file wil openen. Als je het in deze stap vergeet goed te doen moet je naar instellingen. Daar heeft de techgigant het moeilijker gemaakt voor gebruikers.

Je kiest in het algemene menu voor Chrome, Firefox of Opera. Hier loopt het goed, al vraagt Microsoft wel nog twee keer of je zeker bent. Maar dan komt het. Voor ieder bestandstype moet je in Windows 11 apart aanduiden dat je een andere browser zal gebruiken dan Edge. Het gaat om PDF, HTM, HTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, HTTP & HTTPS. Bij ieder type zal je individueel moeten gaan aanduiden dat je liever Firefox, Chrome, Opera of Vivaldi gebruikt.

Het proces is dus een stuk ingewikkelder dan in Windows 10 waar het systeem je browser voor alle bestandstypes aannam. Verschillende browserconcurrenten hebben al laten weten dat ze heel bezorgd zijn om de nieuwe trend in Windows 11. In Windows 10 moeten gebruikers in principe al onnodig veel stappen zetten, in de 11e versie wordt dat er niet beter op.

Standaardbrowser Windows 11
Zoals je kunt zien is het een ellenlang proces geworden. Bron: TheVerge

De toekomst

Nochtans gaf Microsoft bij de lancering van Windows 11 wel aan dat de nieuwe versie volledig openstond voor feedback en de keuzevrijheid van de gebruiker. Gebruikers konden doen wat ze willen, gebruikers zouden Windows volledig naar hun eigen gebruik en stijl kunnen instellen. Deze zet spreekt dat echter tegen. Bovendien pusht Microsoft zijn eigen browser Edge nog steeds in de nieuwe Nieuws & Interesses-widget in de taakbalk.

Indien Microsoft zijn belofte echt zou nakomen, zou het ook nu luisteren naar de feedback van gebruikers en die agressieve push richting Edge stoppen of verminderen.


3 REACTIES

 1. Dit is nog maar het begin.
  In een paar jaar zul je moeten gaan betalen.
  ik denk dat bedrijven en instellingen, maar ook de particulieren moeten laten horen in woord en daad dat men dit niet accepteert.
  Kortom een cursus Linux / Mint enz. zou geen gekke gedachte zijn.
  hans

 2. Dat Microsoft zijn Windows veiliger maakt is een goede zaak maar dat het op die manier gebeurt is betreurenswaardig. Na het beïndigen van de ondersteuning voor Windows 10 zal ik mijn computer in Linux Mint (duo boot) omzetten en enkel Windows gebruiken wanneer nodig. Dit heb ik al gedaan in het verleden en het werkt voortreffelijk. Pas wanneer ik aan een nieuwe computer toe zal zijn, zal ik overwegen of ik terug naar Windows 11 over zal gaan. Ik beslist immers wanneer ik een nieuwe PC koopt en niemand anders!
  Gerard

 3. Het zal een keuze zijn voor Microsoft want als ze doorzetten met hun eigen saaie browser kunnen ze alvast weer geld opzij gaan leggen ivm dikke boetes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here