Tesla Model Y

De bèta van Tesla’s Full Self Driving-modus is opengesteld voor een breder publiek. Enkel chauffeurs die veilig rijden komen in aanmerking.

Advertentie

Tesla is al enkele jaren aan het sleutelen aan haar Full Self Driving-modus. In juli dit jaar rolde het wagenbedrijf nog een nieuwe bètaversie uit naar haar testpubliek. Een volgende stap is het uitbreiden van dat testpubliek. The Verge schrijft deze ochtend dat meer Tesla-chauffeurs toegang zullen krijgen tot de software. Die zal voortaan kunnen aangevraagd worden via een knop op het dashboard van het infotainmentsysteem.

Je moet wel eerst het rijexamen van Tesla doorstaan om te kunnen deelnemen. Chauffeurs kunnen vanaf nu ook aan de slag met de Safety Score, een feature die je rijgedrag beoordeelt. Op basis van vijf parameters zal die score bepaald worden: het aantal waarschuwingen voor potentiële botsingen, remmen, draaien, de afstand op voorliggers en geforceerde uitschakeling van de Autopilot. Meer informatie over de berekening van de eindscore lees je hier. Volgens Tesla zullen de meeste chauffeurs wel een score van minstens 80 op 100 halen. Of dat ook een vereiste is om deel te mogen nemen aan het Full Self Driving-testprogramma is het wagenbedrijf minder duidelijk over. We nodigen iedereen met een Tesla uit om de test eens voor zichzelf te doen.

tesla safety score
Chauffeurs krijgen een score van 0 tot 100. Image: Tesla

Full Self Driving: een gevaar op de weg?

Het is een opvallende timing dat Tesla net nu de tests met de Full Self Driving-technologie uitbreidt. Het Amerikaanse instituut voor verkeersveiligheid (NTSB) liet zich een week geleden nog heel kritisch uit over de technologie. Volgens hen is de term al misleidend omdat het de indruk kan wekken dat je wagen volledig autonoom rijdt, wat voor alle duidelijkheid niet het geval is. Ook vindt NTSB het onverantwoord dat Tesla de functie op de openbare weg uittest en daarmee alle weggebruikers in gevaar brengt.

Elon Musk is het zelf niet eens met die kritiek. Hij beweert dat een autonome Tesla niet onveiliger is dan een menselijke chauffeur. Tests met de Full Self Driving-bèta moeten dat nu gaan aantonen. Met het uitrollen van de Safety Score lijkt Tesla toch het zekere voor het onzekere te willen nemen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here