Nieuws

Google: ‘Google is meest gezochte term op Bing’

Google Ads
Advocaten van Google stellen in een rechtszaak dat ‘Google’ de meest gezochte term is op de concurrerende zoekmachine Bing.

Het argument maakt deel uit van een redevoering om een Europese antitrust-boete te ontwijken. Die informatie is afkomstig van Bloomberg. Alphabet, het moederbedrijf van Google, werd in 2015 op het matje geroepen door de Europese Commissie. Het bedrijf zou zich naar verluidt schuldig hebben gemaakt aan marktmisbruik. Hiermee werd het veroordeeld tot een boete van 4,3 miljard euro. Alphabet betwist de uitspraak.

Volgens de advocaten van Alphabet is er geen sprake van een monopolie. Zij stellen dat het hier niet gaat om dwang, maar enkel om populariteit: “We hebben bewijs ingediend dat de meest gezochte term van Bing, met voorsprong, Google is”, aldus Google-advocaat Alfonso Lamadrid volgens Bloomberg. “Mensen gebruiken Google omdat ze dat willen, niet omdat ze daartoe gedwongen worden.”

Klopt het?

Zoals techsite The Verge aanhaalt in een bericht, is de bewering van Alphabet wel correct. Uit onderzoek van SEO-bedrijf Ahrens blijkt dat Google op de eerste plaats staat. Deze term wordt gevolgd door YouTube, Facebook en Gmail.

Google kreeg in 2018 de monsterboete opgelegd na een onderzoek van de Europese Commissie. Het zou enkele inbreuken hebben gepleegd tegen de concurrentiewetgeving. Zo zouden smartphones en tablets met Android op verplicht zijn geweest om de Google Search-app en Chrome reeds vooraf op de toestellen te installeren. Daarnaast zou het ook geld hebben betaald aan fabrikanten en mobiele netwerken om Google Search op hun toestellen te plaatsen. Google zou dus gebruik hebben gemaakt van Android om zijn eigen zoekmachine en applicaties voorrang te geven aan andere diensten.

Hiermee hoopt Alphabet zijn slag thuis te halen en zo de boete te ontwijken. De vraag is enkel of dit voldoende bewijs zal blijken om de rechtszaak in hun voordeel uit te laten draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business