Nieuws

Tesla botst op obstakels voor afwerking Duitse gigafabriek

gigafabriek
Tesla is de laatste hindernissen aan het nemen om zijn reusachtige ‘gigafabriek’ in Duitsland operationeel te krijgen in het nieuwe jaar.

Tesla’s fabriek in Brandenburg, Berlijn, staat al twee jaar in de steigers. Hoewel de investering en de creatie van jobs alom geprezen werd, ook door de burgemeester van het nabijgelegen Gründheide, kreeg Tesla tijdens de bouw af te rekenen met verschillende lokale protesten. 

De meest recente horde die Tesla moet nemen is een dispuut over een waterpompinstallatie in de buurt dat de werking van de fabriek zou kunnen verstoren. Concreet gaat het om milieuactivisten die de lokale autoriteiten aanklagen over de waterbevoorrading in de regio. Daar komt nu ook de toevoer van water bij naar de gigafabriek van Tesla. Die zou volgens de actievoerders te grote hoeveelheden water gaan verbruiken, zo meldt de lokale nieuwswebsite RBB24.  

Hoorzitting gigafabriek uitgesteld 

De kwestie komt voor de rechter en er had eerder deze maand een hoorzitting moeten plaatsvinden in Frankfurt, maar die werd uitgesteld. Het is het zoveelste obstakel voor CEO Elon Musk, in de saga om de Berlijnse gigafabriek eindelijk operationeel te krijgen.  

De eerste grote fabriek op het Europese vasteland zal een sleutelrol spelen in de verdere groei van het elektrische automerk. De plannen voor de Duitse gigafabriek werden eind 2019 bekendgemaakt. Ondanks de uitbraak van de coronapandemie heeft Tesla vaart gezet achter de bouw.  

De discussies volgden elkaar al snel op. Zo was er in eerste instantie protest over het feit dat de fabriek ook batterijcellen zou gaan produceren. En tijdens de zomer waarschuwde een intern rapport over de mogelijke veiligheidsrisico’s in de fabriek. Tesla kreeg ook al verschillende boetes van lokale autoriteiten omdat het al meerdere bouwovertredingen begaan zou hebben. 

De gigafabriek kreeg ook veel lof. Zo zou ze de komende jaren goed zijn voor een slordige 40.000 jobs. De burgemeester van het dorp Gründheide sprak over “een geweldige kans om de lokale economie te stimuleren”.

Connected Cargigafabriekgigafactoryslidertesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals