oled-display

Repareren we straks zelf het oled-display van onze smartphones? Als het van Amerikaanse onderzoekers afhangt, gaan we ons eigen scherm 3D-printen.

Advertentie

Het blijft zowat de grootste nachtmerrie van iedere smartphone-eigenaar: het oled-display dat stuk gaat. Het laten vervangen is vaak een duur grapje, en bij oudere smartphones is het meestal goedkoper om gewoon een nieuw toestel aan te schaffen. Onderzoekers van de University of Minnesota Twin Cities hebben daar wat op gevonden.  

De researchers hebben naar eigen zeggen het eerste flexibele oled-display ontworpen dat je kan 3D-printen. In theorie zal je niet meer afhankelijk zijn van fabrieken of hersteldiensten om je smartphones en tablets te repareren.  

Oled-display zelf printen?

De nieuwe methode combineert twee technieken voor 3D-printen. Concreet worden er zes lagen geprint die nodig zijn voor een functioneel display. Het team maakte gebruik van zogenaamd ‘extrusion printing’ om elektroden, insulatie en tussenverbindingen te maken. Bij vorige pogingen doken er wat lichte verschillen op in de uniformiteit van het display. Daarom moesten ze een beroep doen op technieken buiten 3D-printing, zoals spin-coating en thermische verdamping.

Het nieuwe prototype is maar 1,5 inch breed en telt 64 pixels. Het spreekt voor zich dat er veel hogere resoluties gehaald moeten worden om het praktisch nuttig te maken. Een full-hd-scherm van 1080p telt meer dan 2 miljoen pixels. De wetenschappers willen ook de helderheid van de geprinte displays verbeteren.  

De universiteit bouwde een custom 3D-printer die even duur is als een Tesla Model S. Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat de technologie klaar is voor thuisgebruik. Maar, de eigenschappen van de technologie zijn wel veelbelovend en maken er een haalbaar doel van om op termijn zelf onze displays te printen.  

Hoewel er natuurlijk nog meer vaardigheden komen kijken bij het vervangen van een oled-scherm, kan het thuisgebruikers op termijn minder afhankelijk maken van de (dure) vervangonderdelen die fabrikanten en herstellers aanbieden.