Nieuws

Europese providers vechten Apple Private Relay VPN aan

Apple Private Relay VPN
De nieuwe Private Relay VPN die ingebouwd werd in iOS 15 via iCloud+ ligt onder vuur in Europa. Verschillende providers verzetten zich.

Verschillende Europese mobiele providers zoals Orange, T-Mobile, Vodafone en Telefonica zijn naar de Europese Commissie gestapt om zich te verzetten tegen een nieuwe VPN-tool die ingebakken zit in iOS 15 van Apple. Het gaat om de zogenaamde Private Relay-functie die sinds kort een onderdeel is van iCloud+. De mobiele providers vragen aan de Europese Commissie om de VPN-dienst te blokkeren in Europa omdat ze volgens hen de Europese digitale soevereiniteit zou ondermijnen.

Private Relay VPN

Wie Private Relay in iOS 15 via iCloud+ inschakelt, zal zijn internetverkeer omgeleid zien via twee extra servers. Daarbij loopt het verkeer één keer langs een server van Apple zelf en een tweede keer langs die van een externe partij. Private Relay maakt het dus moeilijker voor providers en andere diensten om je internetverkeer te traceren. Volgens de hierboven genoemde mobiele providers zou de VPN-dienst er bovendien voor zorgen dat hun netwerken moeilijker te beheren zijn.

Moeten we dan niet alle VPN-diensten gaan blokkeren?

Het verschil met Private Relay is dat Apple de functie volledig heeft ingebakken in iOS. Momenteel is de VPN-dienst nog in bèta maar zodra de tool uit de testfase wordt gehaald zal hij automatisch geactiveerd worden voor iedereen. Momenteel is Private Relay alleen nog maar actief in Safari, maar ook dat zal veranderen. In Juni blokkeerde de Wit-Russische en Chinese overheid Private Relay al naast landen als Egypte, Colombia, Belarus, Kazachtstan, Saoedi-Arabië, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen.

Wil je de VPN eens uitproberen? Dat doe je via Instellingen > Apple ID > iCloud > Privédoorgifte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business