Nieuws

Rakettrap die op maan gaat neerstorten toch niet van SpaceX 

De rakettrap die gaat neerstorten op de maan, blijkt dan toch niet van SpaceX te zijn. Elon Musk en co vermijden zo gezichtsverlies.

Het was astronoom Bill Gray die in januari het vuur aan de lont stak door te stellen dat de bovenste trap van een Falcon 9-raket ergens begin maart zou neerstorten op de maan. Dat deed de media wakker schieten, want het zou in dat geval om een zeldzame misstap gaan van SpaceX. 

Maar wat blijkt? Elon Musk wordt dan toch niet in zijn hemd gezet. Het lijkt er sterk op dat China de schuld op zich zal moeten nemen. Gray updatete zijn bevindingen en schreef nu dat hij een fout gemaakt heeft bij de eerste identificatie van een stuk ruimte-afval dat hij en ander astronomen in 2015 al de naam WE0913A gaven.  

Rakettrap niet van SpaceX

Toen Gray en zijn collega’s het object voor het eerst spotten, waren er volgens hen verschillende aanwijzingen voor dat het om de tweede trap van een Falcon 9-raket zou gaan. Die had in 2015 een satelliet van de National Oceanic and Atmospheric Administration in een baan om de aarde gebracht. 

Indien het object niet op de maan zou neerstorten, hadden we er wellicht niets over gehoord. Het was naar verluidt NASA-ingenieur Jon Giorgini die Gray aansprak over de identificatie van het object. Giorgini stelde dat het raketdeel volgens de Horizons-databank van de NASA (die de baan van bijna een half miljoen objecten in ons zonnestelstel berekent) niet eens in de buurt kwam van de maan.  

Daarop voerde Gray een nieuw onderzoek uit. Hij is er nu vrij zeker van dat de rakettrap die met de maan gaat botsen van China is. Wellicht gaat het dan om een Long March 3C-raket, die gebruikt werd voor de Chang’e 5-T1-missie in 2014. Door het traject van die missie te reconstrueren, kwam Gray tot de conclusie dat de Lon March 3C het mysterieuze object moet zijn. “Zijn geplande traject brengt het op zijn huidige koers, en in een botsing met de maan”, besluit hij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business