kef blade luidspreker
Image Credit: KEF

Luidsprekerfabrikant KEF heeft zijn nieuwste luidsprekers onthuld: ‘Blade’ en ‘The Reference’ streven naar de perfecte akoestiek.

Advertentie

Producten van KEF hebben altijd een bijzonder kantje. Dat merkten we zelf al toen we begin dit jaar de Mu3-oortjes van het bedrijf eens uitprobeerden. Maar de specialiteit van KEF is al zestig jaar lang luidsprekers, waarin ze tot de absolute top behoren. Vandaag lanceert KEF twee flink uit de kluiten gewassen floorstanding luidsprekers: ‘Blade’ en ‘The Reference’. Aan creativiteit in de naamgeving alvast geen gebrek bij KEF.

Beide modellen zijn zo ontworpen om in elke mogelijke ruimte waar ze geplaatst worden de best mogelijke geluid af te leveren. Die zoektocht naar de optimale akoestiek zit al grotendeels in het design. Speakers van KEF worden met de hand gemaakt. Maar er zijn natuurlijk ook een paar technologische trucjes om de audio wat op te drijven. Zo introduceren Blade en The Reference de innovatieve ‘Metamaterial Absorption Technology’ (MAT).

Blade

Blade heeft zachtst gezegd een bijzonder ontwerp en lijkt meer op een uit de hand gelopen kunstproject dan een luidspreker. Maar er zit wel degelijk een filosofie achter het bijzondere ontwerp. De vormen van de luidspreker staan volledig in functie van de akoestiek en vormen geen onderbreking die de helderheid van het geluid kan verstoren. Het cross-over design van de Blade speakers is verbeterd om het signaalpad te finetunen voor maximale helderheid. Opvallen zal de speaker zeker doen.

Voor de audiokwaliteit rekenen de Blade-speakers op vier lage-frequentie drivers die diepe bastonen moeten produceren die je vloer doen trillen. De drivers worden aangevuld met de Uni-Q en MAT-technologie ontworpen door KEF. Uni-Q neemt daarbij de hogere tonen voor zijn rekening, terwijl MAT achtergrondgeluiden absorbeert om de muziek zuiverder te doen klinken.

kef blade luidspreker wit
Image Credit: KEF

The Reference

Deze productlijn van KEF leidt zijn naam af aan een referentiestandaard die in de laboratoria van de fabrikant worden gehanteerd om luidsprekers tot een halve decibel exact af te stemmen. Dat legt de lat meteen hoog. Met de rechthoekige vorm, langwerpige voet en twee grote drivers in het midden heeft The Reference wat weg van een verkeerslicht. Maar wel één dat het licht voor lage, middelhoge en hogere tonen altijd op groen laat staan. Verder zien we de Uni-Q en MAT-technologie eveneens een opduiken in The Reference.

kef the register
Image Credit: KEF

Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.