virgin hyperloop
Image Credit: Virgin Group

Wie ooit een plekje op de Virgin Hyperloop hoopte te bemachtigen, zal die kans waarschijnlijk nooit meer krijgen.

Advertentie

Deze plotse koerswijziging is hoogstens opvallend te noemen. Het bedrijf zette haar Hyperloop-technologie altijd in de markt als een duurzamer alternatief voor massatoerisme. Eind 2020 voerde Virgin Hyperloop One, onderdeel van de Virgin Group van Richard Branson, een eerste test uit met menselijke passagiers aan boord, al was het sindsdien niet meer verder gekomen dan het delen van enkele conceptvideo’s. Maar door aanhoudende supply chainproblemen ten gevolge van de coronapandemie ziet het bedrijf zich genoodzaakt die droom op te bergen. Dat brengt de totale teller van aantal mensen die ooit mochten meerijden op slechts twee.

Goederentransport

Is de Virgin Hyperloop dan helemaal dood en begraven? Dat ook niet. Het gelijknamige bedrijf ziet vooral een toekomst in goederentransport, deelde een woordvoerder aan de Financial Times. In deze context zou de Virgin Hyperloop goederen in havens kunnen ophalen en die sneller landinwaarts transporteren. Zo kunnen bedrijven hun logistieke knooppunten dichter bij hun klanten zetten, aldus Virgin Hyperloop One.

Maar ook dat klinkt voorlopig nog als verre toekomstmuziek want de ontwikkeling van Virgin Hyperloop lijkt muurvast te zitten en bezieler Josh Giegel verliet onlangs het schip. Experten geloven niet meer dat het bedrijf er ooit in zal slagen een buizennetwerk over de hele wereld aan te leggen om de pods door te vervoeren. Het voortbestaan van het bijzondere transportmiddel lijkt nu meer dan ooit aan een zijden draadje te hangen. Er zijn dringend nieuwe investeerders nodig om extra middelen vrij te maken. De gulle investeerders komen nu voornamelijk uit Dubai en de Golfstaten.

111 ontslagen

De vernauwing van de focus naar goederentransport heeft ook nare gevolgen voor het personeel. Virgin Hyperloop heeft 111 personen, bijna de helft van het volledige werknemersbestand, op straat gezet omdat hun functie overbodig was geworden.

Benieuwd naar de technologie achter de Hyperloop-pods? Deze video gunt je een blik achter de schermen (al moet je wel door het marketingpraatje heen kijken):