Nieuws

Google: “Hackers bedreigen Oekraïne vanuit Wit-Rusland en China” 

Oekraïne
Volgens Google hebben Russische hackers (maar ook bondgenoten Wit-Rusland en China) cyberaangevallen gepleegd op Oekraïne.

Onder de cyberaanvallen aan het adres van Oekraïne vielen onder meer grootschalige phishingcampagnes, maar ook spionage en traditionele cyberaanvallen. Dat meldt de Threat Analysis Group (TAG), de afdeling van Google die verdachte internetactiviteiten monitort op zijn blog. TAG heeft ook als doel om computerhackers een halt toe te roepen en mogelijke slachtoffers te waarschuwen.  

De Threat Analysis Group heeft in zijn communicatie de Russische hackersgroep Fancy Bear beschuldigd van het versturen van phishingmails naar UkrNet, een Oekraïens mediabedrijf. Daarmee hoopte Fancy Bear naar verluidt om kritieke inloggegevens te bemachtigen. Rusland ontkent formeel dat het land (of zijn bondgenoten) hackers zouden inzetten tegen Oekraïne, of andere Westerse ‘vijanden’.  

Militairen uit Oekraïne getarget 

Verder heeft Google ook nog andere hackersgroepen beschuldigd, zoals Ghostwriter, dat vanuit Wit-Rusland opereert. Die hackers zouden geprobeerd hebben om via phishing accountgegevens te bemachtigen bij militaire en overheidsorganisaties van Oekraïne en Polen. Ook de Chinese groepering Mustang Panda kwam op de radar van Googles TAG. Zij zou dan weer virussen verzonden hebben naar Europese instellingen. 

Vorige maand gaven cybersecurityexperts uit Oekraïne al aan dat hackers uit Wit-Rusland hun zinnen hadden gezet op de privémailadressen van Oekraïense militairen en hun contacten. Google geeft wel niet aan of die aanvallen succesvol zijn geweest.

beveiliginginvasie Ruslandoekraïnesecurity

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen