vlaming wil niet meer betalen voor 5G
Beeld via Canva

De resultaten van een lezersonderzoek zijn duidelijk: Vlamingen zijn straks niet bereid om meer te betalen voor 5G in hun telecomabonnement.

Advertentie

De 5G-race komt langzaam op gang in ons land. De grote drie telecomproviders Telenet, Orange en Proximus bieden sinds een tijdje beperkte 5G-diensten op de particuliere en professionele markt. Voor consumenten is dat 5G-aanbod voorlopig nog zonder een extra toeslag op hun huidige telecomabonnemernt. Maar gaan de providers 5G zonder meerprijs kunnen blijven aanbieden wanneer de grote infrastructuur beginnen? Uit een rondvraag bij de TechPulse-lezers blijkt alvast dat de Vlamingen niet staan te springen om straks meer te moeten betalen voor 5G.

De vraag van onze lezerspoll was heel simpel: “Zou jij meer betalen voor 5G in je telecomabonnement?”. In totaal lieten 964 lezers van zich horen. Daarvan liet 93% weten niet meer te willen betalen voor 5G. Er rest dus nog een 7% die daar niet mee zou inzitten. Een duidelijke boodschap voor de telecomproviders als je het ons vraagt.

5G: een snelheidsduivel?

Om je van de nodige achtergrondinformatie te voorzien bij het invullen van de poll deden we eens een simpel testje met het 5G-netwerk van Proximus in Antwerpen. 5G-internet wordt geadverteerd als een stuk sneller, stabieler en veiliger als de huidige 4G-netwerkstandaard. En dat bleek uit onze test ook te kloppen. Zo haalden we op 5G veel hogere downloadsnelheden dan wanneer we op een 4G-netwerk aangesloten zaten. Voor uploadsnelheid waren de verschillen minder prominent merkbaar. De snelheid en stabiliteit van de 5G-netwerken zullen nog een stuk beter gaan worden wanneer de infrastructuur kan worden uitgebreid.

Getest: is 5G echt veel sneller dan 4G?

Om je nog eens de stand van zaken te geven: de voorbereidingen lopen stilaan in de laatste fase. Het BIPT heeft onlangs de 5 resterende kandidaten voor de veiling van deze zomer bekend gemaakt. Proximus, Telenet en Orange zijn uiteraard in de running, de twee overige kandidaten zijn waarschijnlijk Citymesh en het Waalse NRB. Het zou dus kunnen dat we binnenkort de keuze krijgen tussen één of twee extra aanbieders van mobiele telecomdiensten.