Nieuws

Windows 10 en 11 niet meer te downloaden in Rusland 

Windows 10
In Rusland is het niet meer mogelijk om een installatiebestand van Windows 10 of 11 te downloaden. Het is nog niet duidelijk of dat opzettelijk gebeurde.

Bleeping Computer rapporteert dat Russische bezoekers op een foutmelding botsen als ze op de website van Microsoft naar de downloadpagina gaan, voor Windows 10 of 11. De Amerikaanse softwaregigant heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Daardoor blijft het voorlopig onduidelijk of het een bewuste keuze is van Microsoft om zijn besturingssysteem niet meer als download aan te bieden.  

Windows 10 en 11 onbeschikbaar 

Russische surfers melden dat ze doorgestuurd worden naar een hulppagina van Microsoft. Zij krijgen in eerste instantie te zien dat het bestand niet gevonden is. Gebruikers die in Rusland een VPN gebruiken (om hun geografische locatie te maskeren), kunnen wel gewoon de ISO voor Windows 10 en 11 downloaden.

Wellicht gaat het gewoon om een bewuste strategie van Microsoft, aangezien de techgigant sinds de Russische invasie van Oekraïne (in maart) alle verkoopactiviteiten aan het opschorten is. GitHub, een onderdeel van Microsoft, begon in april met het blokkeren van ontwikkelaarsaccounts, ook wanneer die personen niet meer voor hun Russische werkgever werkten. 

In juni heeft Microsoft laten weten dat er in Rusland 400 werknemers ontslagen gingen worden. Alle activiteiten in het land zouden sterk worden beperkt. Toch heeft Microsoft gezegd dat het zijn contractuele verplichtingen met Russische klanten zal nakomen. Dat de installatiebestanden van Windows plots geblokkeerd lijken, is dan ook verrassend te noemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business