Nieuws

Verkoop van harde schijven daalt met 34 procent

Harde schijven
Beeld: benjamin lehman / Unsplash
SSD's dalen alsmaar in prijs, waardoor HDD's simpelweg niet meer in trek zijn bij consumenten. De meeste harde schijven werden verscheept door Seagate.

HDD-fabrikanten zien al jaren de vraag naar harde schijven afnemen. Waar er in 2010 nog vraag was naar 651 miljoen exemplaren, daalde dit in het tweede kwartaal van 2022 tot een dieptepunt. In het tweede kwartaal werden namelijk slechts 46 miljoen exemplaren verscheept, een daling van zo’n 34 procent op jaarbasis. Die daling wordt toegeschreven aan de populariteit die SSD-opslag geniet. Wel verschilt de daling per segment. Met name 2,5 inch schijven zijn minder in trek.

Vraag van consumenten zakt in

Verschillen tussen segmenten zijn groot. De Enterprise-markt toont een bescheiden daling van 2,5 miljoen HDD’s en is daarmee nog altijd goed voor een vraag van 19 miljoen HDD’s. Fabrikanten zijn daarentegen minder goed in staat hun 2,5 inch schijven te slijten. Voor het tweede kwartaal is een daling van 40 procent ingetekend ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. In totaal werden nog zo’n 11 miljoen 2,5 inch harde schijven verscheept. Zulke schijven worden veelal gebruik voor laptops en andere compacte producten. Juist in dat segment groeit de vraag naar SSD’s hard door betere prestaties tegen een lager energieverbruik en lagere geluidsproductie.

Niet alleen de markt voor 2,5 inch consumentenschijven krimpt, ook de vraag naar 3,5 inch schijven neemt steeds verder af. Op jaarbasis nam de vraag hiervoor met 30 procent af, schrijft Trendfocus in zijn persbericht. Hiermee kwam de totale vraag van consumenten naar 3,5 inch schijven uit op zo’n 17 miljoen exemplaren. De daling is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan een zwakke vraag vanuit de beveiligings-, pc- en retailsector.

SSD’s blijven dalen in prijs

Solid State Drives waren jarenlang onbetaalbaar, maar dalen inmiddels flink in prijs. In het tweede kwartaal verlaagde fabrikanten al eens de prijzen van hun SSD’s en eenzelfde daling komt eraan in het derde kwartaal van 2022. Hiermee worden SSD’s voor consumenten alsmaar aantrekkelijker – dat resulteert in een afkeer van HDD-opslag en toename in de vraag naar SSD-opslag.

Uit het rapport van Trendfocus bleek tot slot dat Seagate de grootste leverancier van HDD’s is, met een marktaandeel van 44 procent. Western Digital bezet de tweede plaats, met 37 procent van de markt, waarbij Toshiba hekkensluiter is en 18 procent van de leveringen mag invullen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business