Google staat alternatieve betaalmethodes toe in Europese Play Store

Google
Google heeft besloten de strijdbijl neer te gooien en alternatieve betaalmethoden toe te staan. App-ontwikkelaars kunnen zo alternatieven voor de Play Store-betaalmethode aanbieden.

Google volgt met deze actie in aanloop naar de invoer van de Digital Markets Act. De wetgeving verplicht techplatformen om meer ruimte te bieden voor concurrenten. Voor Google betekent de DMA-wetgeving dat het alternatieve en dus concurrerende betaalmethodes op het Google Play-platform moet toelaten. Dat is vanaf heden mogelijk, schrijft de zoekgigant dinsdag in een persbericht. Wel beperkt de openstelling voor alternatieve betaalmethoden zich tot de Europese Economische Ruimte. Alle Europese lidstaten en landen als Noorwegen en Liechtenstein vallen binnen de EER.

Niet alleen game-ontwikkelaars

Google introduceerde eerder al een uitzondering op zijn betaalbeleid voor game-ontwikkelaars. Zij kregen daarmee de mogelijkheid om een eigen betaalmethode in hun apps aan te bieden. Het beleid voor andere appontwikkelaars die de Play Store-betaalmethoden gebruikte, bleef op dat moment ongewijzigd. Nu verandert het dus wel, en kunnen alle ontwikkelaars een eigen betaalmethode toevoegen. Google zegt wel enige voorwaarden rondom veiligheid en gebruiksvriendelijkheid te stellen. Ontwikkelaars die een alternatieve betaalmethode aanbieden, moeten verder ook de Google Play-methode aanbieden.

Google meldt dat het aanbieden van alternatieve betaalmethoden ook goedkoper is. De zoekgigant rekent ontwikkelaars voortaan een commissie aan van twaalf procent. Dat is lager dan het tarief dat ontwikkelaars momenteel betalen bij de Play-methode – dat ligt namelijk op vijftien procent van de totale omzet.

Rechtsgang Google en Apple

Google loopt hiermee voor op Apple, dat ontwikkelaars vooralsnog niet de optie geeft om andere betaalmethodes aan te bieden. Het aanbieden van alternatieven leidde er tot op heden bij zowel Apple als Google toe dat apps uit de winkels werden verwijderd. Eind 2020 werd deze actie in de publieke ruimte uitgevochten door Fornite-ontwikkelaar Epic Games en Apple. Epic Games rolde bewust een update met een alternatieve betaalmethodes uit. Hiermee duidde het zijn standpunt ten opzichte van Apples gedrag. Binnen enkele uren verdween Fornite definitief uit de App Store.

Daaropvolgend sleepte Epic Games Apple voor de rechter in een zaak die nog altijd loopt. Apple is zeker niet de enige met lopende zaken over zijn betaalbeleid. Tinder kondigde eerder dit jaar aan Google aan te klagen voor blokkades die het ontwikkelaars oplegt voor eigen, alternatieve, betaalmethodes. Ook wordt in rechtszaken van Epic Games en Tinder aangehaald dat de platformen te veel commissie vragen. Dit leidt ertoe dat ontwikkelaars bij in-app betalingen een flink deel van hun omzet zien verdwijnen in de zakken van techgiganten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business