Nieuws

Motorola Edge 30 Ultra officieel: eerste smartphone met 200 MP camera

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola heeft in China de X30 Pro geïntroduceerd, 's werelds eerste telefoon met de Samsung HP1 camerasensor. Vermoedelijk wordt de smartphone later dit jaar in Europa gelanceerd als de Edge 30 Ultra.

Motorola zou de telefoon eerst op 2 augustus lanceren. Die lancering werd vermoedelijk afgeblazen door spanningen tussen China en Taiwan, waarna gewacht werd op een rustiger lanceringsmoment. Donderdagavond was het alsnog zover: de lancering van de Motorola X30 Pro, die mogelijk later als Edge 30 Ultra in Europa verschijnt.

Eerste 200 MP smartphonecamera

Het toestel is met name uniek vanwege de hoge resolutie 200 MP camerasensor die aanwezig is. De sensor werd eerder uitgebreid geteaset door de Lenovo-dochter en heeft een oppervlak van 82mm. Daarmee is hij flink groter dan de camera’s op bijvoorbeeld de S22 Ultra (69mm) en de iPhone 13 Pro Max (44mm), maar hij kan niet tippen aan de 1 inch sensor van Sony in de Xiaomi 12S Ultra (123mm). De 200 MP sensor wordt ingezet als hoofdcamera op de Edge 30 Ultra.

Motorola Edge 30 Ultra
Motorola Edge 30 Ultra

Veel 200 megapixel foto’s zullen gebruikers niet maken met de Samsung HP1-sensor. Motorola zegt dat de sensor bij weinig licht maximaal 12,5 MP foto’s maakt. Enkel bij voldoende licht kan de 200 MP-modus worden ingeschakeld, al zal hij dan standaard alsnog 50 MP foto’s schieten. Op deze smartphone vinden we verder nog een 50 MP sensor met groothoeklens, en een 12 MP sensor met telefoto-dienst (2x optische zoom). De selfiecamera betreft een 60 MP exemplaar.

Opladen met maximaal 125 watt

Onderhuids treffen we specificaties aan die je mag verwachten van een high-end smartphone, zoals de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 chipset en een 4.610 mAh batterij, die opgeladen kan worden met 125 watt. Het scherm op de Motorola Edge 30 Ultra betreft een 6,67 inch exemplaar, met een refreshrate van 144 Hz en een Full HD resolutie. Qua opslagconfiguraties kunnen consumenten verder kiezen uit 8 of 12 GB werkgeheugen, met respectievelijk 128 GB en 512 GB opslaggeheugen.

Wanneer Motorola de X30 Pro officieel in Europa uitbrengt, is nog niet bekendgemaakt. Prijzen beginnen in China bij omgerekend 530 euro. Vermoedelijk liggen de prijzen hoger zodra het toestel in onze contreien wordt uitgebracht. De komst van een high-end Motorola smartphone naar Europa is enigszins een unicum. Het bedrijf focuste zich de voorbije jaren volledig op het lage- tot midrange-segment. De high-end Motorola Edge+ werd vervolgens wel bij in Europa gelanceerd, maar kwam nooit in de Belgische winkelschappen te liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business