Google Meet

Google heeft verbeteringen aangebracht in de browserversie van Meet. Hierdoor kan de vergaderdienst beter onderscheid maken tussen de voor- en achtergrond.

Advertentie

Google Meet is al enige tijd in staat de voor- en achtergrond van een videocall te herkennen. Meet-gebruikers kunnen hierdoor hun achtergrond vervagen of zelfs geheel vervangen, zodat anderen in de call hun privéomgeving niet kunnen bekijken. In de meeste gevallen werkt dit nauwkeurig, al is de herkenning van de voor- en achtergrond bij beweging vaak lastig en gaat het nog relatief vaak mis bij de randen tussen de voor- en achtergrond. Google zegt daar nu verbeteringen voor aangebracht te hebben in de browserversie van Meet.

Achtergrondvervaging- en vervanging

Googles update aan de browserversie van Meet moet zowel de vervaging als vervanging van jouw achtergrond beter uit de verf doen komen. Hiervoor is Meet voortaan beter in staat de persoon of personen in beeld te herkennen, waardoor hij beter op gebruikers aansluit en de kans afneemt dat je achtergrond alsnog zichtbaar is voor degene in je call.

Google Meet achtergrondvervaging
Beeld: Google

Het algoritme om de voor- en achtergrond te herkennen, werd tot op heden altijd ‘lokaal gedraaid’. Dat wil zeggen dat je computer de berekeningen uitvoert om de vervaging of vervanging in Meet te kunnen toepassen. Vooral op tragere apparaten kan dit soms te veel gevraagd zijn stelt Google; het bedrijf gaat daarom van bepaalde gebruikers de verwerking van Meet-effecten op zijn eigen servers laten plaatsvinden. Daarbij bepaalt Google zelf of de verwerking lokaal of in de Google Cloud plaats zal vinden.

Door de verwerking op Googles servers plaats te laten vinden, bespaart de gebruiker ook batterij in Meet-vergaderingen. Hoeveel batterij er bespaard wordt, hangt uiteraard af van het type computer en de efficiëntie van de aanwezige processor. Vooralsnog kan Google enkel achtergrondvervaging op zijn servers verwerken, al komen andere effecten na verloop van tijd ook beschikbaar.

Exclusief aan Workspace-accounts

De verbeterde vervaging en vervanging van achtergronden is volgens Google direct beschikbaar in de browserversie van Meet. Wat de cloudverwerking betreft meldt Google dat dit eveneens direct beschikbaar is. Wel is deze functie voorbehouden aan individuele en zakelijke Workspace-pakketten. Gebruikers met gratis Google-accounts moeten het vooralsnog zonder deze functie stellen.