Nieuws

Sony kondigt Xperia 5 IV aan: compacte variant van Xperia 1 IV?

Sony Xperia 5 IV
Sony heeft de Xperia 5 IV aangekondigd, zijn compacte vlaggenschip. Het toestel biedt vergelijkbare specificaties als de Xperia 1 IV, met een kleiner scherm en een zachter prijskaartje.

Nadat we eerder dit jaar de Sony Xperia 1 IV te zien kregen, wordt ditmaal de Xperia 5 IV uitgebracht. De Japanse fabrikant lanceerde de smartphone tijdens de IFA-beurs in Berlijn. Qua specificaties lijkt het toestel veel op zijn voorganger, de Xperia 5 III, evenals de eerder dit jaar aangekondigde Xperia 1 IV. Het prijskaartje komt alvast niet overeen met zijn voorgangers, en steeg met vijf tientjes naar 1.049 euro. Wat ook flink is aangepast, is de batterijcapaciteit, die vergroot werd naar 5.000 mAh vanaf 4.500 mAh op de Xperia 5 III. Deze kan voortaan zowel bedraad als draadloos worden opgeladen, lezen we in het aankondigingsbericht van de Sony Xperia 5 IV.

Beperkte telefotocamera

Niet alle componenten van de smartphone ontvingen echter een upgrade. Zo zien we dat Sony het camerasysteem van het compacte Xperia-toestel juist heeft gedowngraded. Hierbij verdween de telefotocamera met ‘verwisselbare brandpuntafstanden’ die Sony op de Xperia 5 III introduceerde. Met die telefotocamera was het mogelijk om on-the-fly te wisselen tussen 3x en 4,4x zoom. Wel is er nog altijd een telefotocamera aanwezig, ditmaal met 2,5x optische zoom.

Het camerasysteem achterop bestaat in zijn geheel uit een drietal sensoren, elk met telkens een 12 MP resolutie. Naast de telefotocamera zien we een hoofdcamera met daarbij een groothoeksensor. Onbekend is of Sony camerasensoren heeft verwisseld tussen de Xperia 5 III en IV, maar als we het specificatielijstje erbij pakken, lijkt dat buiten de telefotocamera alvast niet het geval. Selfies vanaf Sony’s compacte vlaggenschip zullen wel wat scherper blijken door de upgrade van de sensor naar 12 MP, vanaf 8 MP op eerdere 5-serie telefoons.

Sony Xperia 5 IV kleuren
De verschillende kleuren van de Xperia 5 IV

De non-upgrade saga vervolgt zich bij het scherm, dat met 6,1 inch net zo groot is als op de Xperia 5 III. Het AMOLED-paneel heeft een Full HD resolutie (2580 x 1080 pixels), en een 120 Hz refresh rate. Variabele verversing – zoals we dit kennen van vlaggenschepen als de Galaxy S22 Ultra – blijft helaas een afwezige.

Snapdragon 8+ Gen 1?

Als we de geruchten mochten geloven, zou Sony gebruikmaken van Qualcomms Snapdragon 8+ Gen 1-chipset. Helaas lijkt dat nu toch niet het geval, waardoor we het moeten stellen met de oudere en minder efficiënte 8 Gen 1. Ouder betekent in dit geval zeker niet dat het een trage processor is; wel betekent het dat dat hij een pak minder zuinig is dan de nieuwste generatie Plus-chipset.

Sony koppelt deze chipset aan maximaal 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Over een model met meer opslag- of werkgeheugen wordt niet gesproken. De Xperia 5 IV is vanaf september beschikbaar in België tegen een adviesprijs van 1.049 euro.

mobielsmartphonessony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen