Nieuws

Meta verhoogt maximale refresh rate Quest 2 naar 120 Hz

Meta Quest 2 VR headset
© Unsplash/Remy Gieling
Meta verhoogt via een update de maximale beeldverversing van de Oculus Quest 2 naar 120 Hz. Daarmee kan content vloeiender worden weergegeven en wordt geflikker voorkomen.

Oculus, dat inmiddels volledig is opgegaan in Meta, lanceerde bijna twee jaar geleden de Quest 2, de tweede generatie draagbare VR-bril. Ten tijde van de lancering had het geïntegreerde lcd-paneel van de Quest 2 een maximale verversingsfrequentie van 72 Hz. Eind 2020 werd de refresh rate verhoogd naar 90 Hz, wat voordien een experimentele functie was. Vlak daarna introduceerde Meta wederom een hogere refresh rate (120 Hz) als experimentele optie.

Gebruikers die liever niet de risico’s willen lopen die toebehoren aan experimentele functies, kunnen de hogere verversingsfrequentie gelukkig al snel gaan gebruiken. Dat meldt John Carmack, de Consulting CTO van Meta’s Oculus VR-devisie.

Standaard op 120 Hz

Carmack schrijft in een tweet dat de experimentele 120 Hz refresh rate binnenkort de “default on” wordt. Dit betekent dat de hogere refresh rate standaard wordt ingeschakeld en apps vervolgens bij het weergeven van content moeten overwegen dit in 120 Hz te doen. Door content op de Quest 2 in een hogere verversingsfrequentie te weergeven, voorkomen apps het geflikker van de 60 Hz-modus.

De CTO verwijst in zijn tweets over de snellere beeldverversing met name naar videocontent. Games kunnen na de update weliswaar in de hogere refresh rate getoond worden, maar de processor die in de VR-bril verwerkt is, is daar simpelweg niet krachtig genoeg voor. Hoeveel apps werkelijk de snelle beeldverversing gaan gebruiken is nog niet bekend. Op het moment van schrijven maken slechts een handvol apps gebruik van de 120 Hz-modus.

Dit zal na de update niet enorm veranderen, zegt Carmack. “Het wordt alleen gebruikt wanneer apps er expliciet om vragen, en slechts een handvol apps profiteert ervan,” legt hij uit in een reactie op de vraag in hoeverre de functie impact heeft op de batterijduur van de Quest 2.

Onbekende uitroldatum

Wanneer Meta van plan is de update uit te rollen naar de Quest 2, is niet bekend. Nu Carmack deze aankondiging heeft gedaan is de kans echter groot dat je er niet lang op hoeft te wachten. Of je ook kan gaan genieten van de hogere beeldverversing is afhankelijk van apps die het ondersteunen. Het zou dus nog enkele weken of maanden kunnen duren voor je daadwerkelijk merkt dat apps de 120 Hz-modus ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business