Nieuws

Google stapt eindelijk over op Wifi 6 met Nest Wifi Pro-router

Google Nest WiFi
© Google
Op 6 oktober kondigt Google naar verluidt de Nest Wifi Pro aan. De router stapt over naar Wifi 6E, van Wifi 5 op de Nest Wifi die Google in 2019 lanceerde.

Google brengt tijdens zijn Made by Google-event op 6 oktober niet alleen de Pixel 7-serie met zich mee, maar eveneens de goedkopere Chromecast HD én een Nest Wifi Pro-router. Hiermee laat Google zich voor het eerst sinds 2019 zien op de routermarkt. Google introduceerde in 2019 de Nest Wifi als opvolger voor de Google Wifi; verdere upgrades bleven sindsdien uit. Dat lijkt met de Nest Wifi Pro te veranderen. De router verscheen medio augustus bij de FCC, en is dit weekend bij Amerikaanse retailer B&H Photo gespot.

Google Nest Wifi Pro 6E

De productpagina van de retailer bevestigt ook een belangrijke upgrade voor de Nest Wifi Pro – de overstap naar Wifi 6E. Hiermee loopt de maximale verbindingssnelheid op naar 9,6 Gbps. Dat is de maximale theoretische snelheid van de wifi-standaard. Het is mogelijk dat Google daarvan afwijkt, en een lagere maximale snelheid biedt op de Nest Wifi Pro. Je kan er wel vanuit gaan dat dit hoger ligt dan de maximale snelheid van 2,2 Gbps op de Nest Wifi uit 2019. Die hogere snelheid is echter niet het enige voordeel van wifi 6E ten opzichte van wifi 5 of wifi 6.

Wifi 6E maakt namelijk gebruik van een nieuwe range aan bandbreedte tussen 6 en 7 GHz. Deze bandbreedte wordt nauwelijks gebruikt door andere apparaten en is een stuk breder dan eerdere wifi-banden. Hierdoor heb je in de praktijk minder last van andere apparaten in de buurt, wat lijdt tot hogere snelheden, lagere vertragingen op het netwerk en minder kans op verstoringen als een ander apparaat bij je in de buurt actief is.

Verder is bekend dat de Nest Wifi Pro-repeaters elk een ethernet-poort hebben zodat deze los aan het netwerk gehangen kunnen worden. Zeker in grotere huizen of huizen met dikkere vloeren, kan dit helpen om de doorvoersnelheden te verhogen. De Nest Wifi-repeaters missen de ethernet-poort, waardoor het onmogelijk is om via je repeaters de maximale snelheid van je wifi-netwerk te krijgen.

Google plant beperkte prijsstijging

Het prijsverschil tussen de huidige Nest Wifi en Nest Wifi Pro blijft volgens de productpagina van de Amerikaanse retailer relatief beperkt. De Nest Wifi kreeg in de VS een adviesprijs van 169 dollar. De nieuwe router komt daar vlak bovenuit met een prijs van 199 dollar. Het pakket met twee Nest Wifi Pro’s kost je volgens B&H 299 dollar, en een drie-pack moet 399 dollar kosten.

Verwacht wordt dat Google de nieuwe Nest-router op 6 oktober introduceert, tezamen met de Pixel 7 en Pixel 7 Pro, Chromecast HD en de nieuwe Pixel Watch. Of de router ook in België gelanceerd zal worden, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business