Nieuws

Windows 11 22H2-update vanaf vandaag beschikbaar

Taakbalk
© Microsoft
Het is zover: Microsoft heeft de eerste grote Windows 11-update, genaamd de Windows 11 2022 Update, uitgebracht. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen.

Eerder deden geruchten de ronde dat Microsoft op 20 september de 22H2-update voor Windows 11 zou uitrollen. Zonder extreme fanfare is Microsoft dinsdagavond inderdaad begonnen met de uitrol van de eerste grote Windows 11-update, dat meldt The Verge. Opvallend is dat de update dit jaar op een eerder tijdstip uitrolt dan eerdere jaren; toen rolde de update meestal pas in november uit. Met de eerste grote update van de nieuwste Windows-versie brengt Microsoft onder andere de optie om mappen aan te maken in het startmenu terug.

Windows 11 2022 Update

Waar de update in eerdere berichtgeving telkens werd benoemd als de 22H2-update, is er nu toch een andere naamgeving gekozen door Microsoft. Zoals eerder uitgelekt heet de update officieel de Windows 11 2022 Update. De nieuwe naamgeving is vooral een gevolg van de nieuwe strategie die het bedrijf hanteert voor zijn Windows 11-updates. In tegenstelling tot het tweejaarlijkse ritme dat werd aangehouden met Windows 10, verschijnt er voor de nieuwe versie één grote update per jaar. Deze updates verschijnen steeds in het tweede helft van het jaar, verduidelijkt Microsoft tegenover The Verge.

Kijken we naar de aanpassingen in de Windows 11 2022 Update, dan springen de aanpassingen van de taakbeheer-app direct in zicht. Jarenlang behield de app het verouderde Windows-uiterlijk; daar komt nu eindelijk verandering in wat ook meteen betekent dat de app ondersteuning krijgt voor de donkere modus in Windows. Zoals gezegd werd verder het startmenu aangepakt, en kun je nu snel bestanden in apps openen door ze naar het taakbalkicoontje te slepen.

Microsoft voerde ook verschillende wijzigingen door om Windows toegankelijker te maken voor de doven of slechthorenden in onze samenleving. Hiervoor introduceerde het een functie die spraak in video's of uit spraakopnames kan omzetten in tekst op beeld.

Regelmatiger updates uitrollen

Zulke wijzigingen in Windows laten nu relatief lang op zich wachten omdat Microsoft deze telkens in twee updates probeerde te proppen. Vanaf heden zal dat niet meer het geval zijn. Het bedrijf zegt in de komende maanden steeds nieuwe functies uit te rollen buiten de grote updates om. In oktober verschijnt zo'n eerste functie-update voor de Verkenner en Foto's-apps.

Dat is volgende maand. Voor wie alvast wil gaan genieten van de nieuwe Windows 11 2022 Update-functies kan daarvoor terecht in het instellingen-menu onder het kopje Windows Update. Van zodra je op Zoeken naar updates klikt zal Microsoft automatisch de nieuwe Windows-versie ophalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business