Nieuws

Instagram maakt einde aan naaktfoto’s in DM’s

Instagram naaktbeelden
Naaktbeelden moeten op termijn tot het verleden behoren op Instagram. Het platform gaat beelden verstuurd in Direct Messages (DM's) scannen op kenmerken van naaktbeelden.

Meta heeft het licht eindelijk gezien en is van plan een functie te introduceren die naaktfoto’s uit je DM’s moet houden. Instagram zou de foto’s die worden toegestuurd hiervoor automatisch scannen op kenmerken van naaktfoto’s. Het bedrijf bevestigde de komst van de optie tegen The Verge nadat de publicatie Meta confronteerde met beelden van de functie afkomstig van Alessandro Palluzi, een bekende ontwikkelaar en geruchtenverspreider.

Hoe de functie precies in zijn werk zal gaan, blijft vooralsnog onbekend. In de schermafbeelding van Paluzzi lezen we wel dat Instagram een ‘technologie op je toestel’ zal benutten om te bepalen of het mogelijk een naaktfoto betreft. Instagram zal de foto’s dus niet op zijn eigen servers verwerken, wat de privacy van gebruikers ten goede moet komen. Zodra een naaktfoto wordt ontdekt zal Instagram deze automatisch afdekken. Enkel als je er zelf voor kiest de afbeelding te bekijken, krijg je deze nog te zien.

‘Functie in vroeg stadium’

Dat de functie gaat komen is zeker maar de kans is wel groot dat de uitrol nog op zich laat wachten. Meta-woordvoerder Liz Fernandez liet tegenover The Verge weten dat de functie zich in een vroeg stadium bevindt en dat het bedrijf over enkele weken meer details deelt over de functie. Van zodra Instagram de functie heeft uitgerold is het nog wel aan gebruikers om de functie in te schakelen op hun toestellen. Onbekend is of de functie ook op alle apparaten beschikbaar komt aangezien Meta ‘technologie op je toestel’ benut om de functie te laten werken.

Het blokkeren van naaktbeelden in Instagram’s DM’s is een belangrijke stap voorwaarts, zeker als je meeweegt dat het huidige algoritme in 90 procent van de gevallen niet in staat is zulke ongewenste afbeeldingen te filteren. Dat concludeerde het Britse Center for Countering Digital Hate – zij onderzochten de gevolgen van naaktbeelden die -met name- naar vrouwen worden verstuurd.

Het Verenigd Koninkrijk werkt ondertussen aan wetgeving om dit fenomeen genaamd cyberflashing strafbaar te stellen. Hoe deze wetgeving precies zal uitpakken en of andere landen die stap overnemen, is nog onduidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business