Nieuws

“Chinese ambtenaren verstoorden onderzoek naar Huawei”

Huawei
Twee Chinese inlichtingenambtenaren hebben sinds 2017 gepoogd een onderzoek naar Huawei te dwarsbomen. Ze werkten hiervoor samen met een dubbelagent van de FBI.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie maakten de twee Chinese mannen zich schuldig aan het verstoren en inmengen in de potentiële vervolging van een bedrijf. Het ministerie noemt daarbij niet de naam van het bedrijf. Zowel CNN als The Wall Street Journal berichtten dat het zou gaan om Huawei. Dat bedrijf staat sinds 2019 op de Amerikaanse zwarte lijst en mag geen zaken doen met in de VS gevestigde bedrijven of partijen die Amerikaanse technologie in hun producten gebruiken. Of het onderzoek van de Verenigde Staten betrekking heeft op die handelsblokkade, is niet geweten.

Verstoring onderzoek naar Huawei

Bekend is dat de gearresteerde mannen poogden informatie te krijgen over getuigen, bewijsmateriaal en (nieuwe) aanklachten tegen Huawei. Hiervoor rekruteerde de mannen een dubbelagent die bij de FBI werkzaam was. Sinds oktober 2021 ontving de rekruut onder andere 14.000 dollar in losgeld, 600 euro aan sierraden en 41.000 dollar aan Bitcoin. Voor die Bitcoin-betaling ontvingen de mannen een document waarin stond dat onderzoekers van plan waren Chinese Huawei-leidinggevenden te laten arresteren.

Markant is dat de betalingen in Bitcoin voor lange tijd bleven doorlopen en zo recent als vorige week nog werden uitgevoerd. De band met de ‘dubbelagent’ die onder toezicht van de FBI werkzaam was, ontstond in 2017. Volgens rechtbankdocumenten nam de sabotage van het onderzoek toe naarmate het onderzoek – en daarmee de vervolging van het Chinese telecombedrijf – vorderde.

Met welk doel de twee Chinezen precies waren uitgestuurd naar Amerika, is op dit moment nog niet bekend. Duidelijk is dat ze non-publieke informatie over deze casus boven tafel probeerde te krijgen. Mogelijk wilde Huawei zijn strategie aanpassen op basis van deze informatie. De Chinezen zijn niet in dienst van Huawei; het zou gaan om een tweetal inlichtingenambtenaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business