Nieuws

4 malware-apps in de Google Play Store

Malware in de Google Play Store
Malware Detected Warning Screen with abstract binary code 3d digital concept
Malware is voor alle apparaten een probleem. De laatste tijd worden echter vooral mobiele apparaten slachtoffer van dubieuze praktijken.

Deze keer gaat het om vier apps uit de Google Play Store die apparaten onveilig maken. Bij Lifehacker wijzen ze uit dat dit soort artikels meestal pas geschreven wordt wanneer de apps offline gehaald zijn. Niet in dit geval: de malware staat nog gewoon online en kan nog steeds door iedereen gedownload worden. De vier apps waar het om gaat zijn allemaal afkomstig van eenzelfde ontwikkelaar, die zich ‘Mobile apps Group’ laat noemen.

Het gaat om de volgende apps:

  • Bluetooth Auto Connect
  • Bluetooth App Sender
  • Driver: Bluetooth, Wi-Fi, USB
  • Mobile transfer: smart switch

De app die automatische Bluetoothverbindingen tot stand zou brengen, staat op meer dan een miljoen apparaten geïnstalleerd. De drie andere apps werden tussen de duizend en de vijftigduizend keer gedownload, waardoor deze malware een groot bereik heeft. Dat is best eigenaardig, aangezien de applicaties eigenlijk alleen functies bevatten die tegenwoordig standaard zijn bij smartphones. Bovendien hebben de apps geen goede rating in de app store – alvast een indicatie dat er meer aan de hand is dan het opzetten van een Bluetoothverbinding.

Lees ook: Verwijder deze Android-apps direct: ze zijn met malware geïnfecteerd

Onderzoek toont aan dat de apps aanvankelijk niets verkeerd doen. Pas na 72 uur vallen de eerste verdachte activiteiten vast te stellen: advertenties worden geopend en allerlei dubieuze webpagina’s waar je nooit op klikte verschijnen op je scherm. De malware opent elke twee uur een nieuwe phishinglink, zelfs als de smartphone vergrendeld is. Er is, met andere woorden, geen ontsnappen aan de phishinglinks die deze applicaties voortdurend openen.  

Oplossing

Heb je een van de vier apps geïnstalleerd? Dan is het aangeraden om deze te verwijderen en een antivirusscan uit te voeren op je apparaat. Zo ben je zeker dat je van de malware vanaf bent.

Androidmalwaremobielslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen