Nieuws

Chinese overname van Brits chipbedrijf geblokkeerd

Chinese overname geblokkeerd Nexperia
De Britse overheid heeft de overname van Newport Wafer Fab door Nexperia geblokkeerd. Een Chinese overname van de Britse chipfabrikant levert zorgen over de nationale veiligheid op.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Nexperia moet de overname dus terugdraaien. Volgens de Britse minister van Economie is de ingreep nodig om ‘mogelijke risico’s voor de nationale veiligheid te voorkomen’. Newport Wafer Fab kwam vorig jaar in handen van Nexperia nadat het bedrijf voor 63 miljoen de resterende 86 procent van de aandelen overnam. Hoewel Nexperia ooit begon als een Nederlands bedrijf, is het inmiddels in handen van het Chinese Wingtech Technology.

Overname Newport Wafer Fab

Groot-Brittannië vreest om te beginnen dat Britse technologie en kennis in Chinese handen vallen. Tegelijk is het land na de Brexit waakzaam voor zijn afhankelijkheid van andere landen. Volgens de Britse regering zou de overname ertoe kunnen leiden dat de chipfabrikant niet meer ingeschakeld kan worden voor Britse projecten ‘gericht op de nationale veiligheid’. Hierdoor zou het land rap afhankelijk worden van elders gelegen chipproducenten, of fabrikanten met een niet-Britse oorsprong.

Nu de Britse overheid Nexperia heeft opgedragen de overname terug te draaien, is het bedrijf ertoe verplicht minstens 86 procent van zijn aandelen te verkopen. De Britse overheid staat het toe dat de Chinese chipproducent 13 procent van de aandelen in handen houdt. Of het ook zover komt, zal een verdere wending van deze kwestie moeten uitwijzen. Nexperia legt zich niet neer bij het oordeel van de Britse overheid en gaat de beslissing aanvechten.

In een persbericht verwijst het Nederlandse bedrijf naar een tweetal onderzoeken die uitwijzen dat de overname geen risico vormt voor de nationale veiligheid. Nexperia zou bovendien tegemoet zijn gekomen aan enkele zorgen die bij de Britse overheid bestonden. Waarom er dan toch werd besloten tot een blokkade van de overname, is niet bekend.

National Security and Investment

Belangrijk om mee te wegen is dat de kritiek op de overname al bestond voor Nexperia de aandelen overkocht. Er werd toen onder andere gehint op de internationale chiptekorten. Tegelijk: pas toen de Britse overheid de National Security and Investment Act eerder dit jaar in werking stelde, lag er een basis om deze overname gemakkelijker te blokkeren. Deze wetgeving moet bedrijven als Newport beschermen tegen buitenlandse overnames als die een gevaar voor de nationale veiligheid vormen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business