Nieuws

Vertraging voor iPhones door protesten in fabriek

iphone fabriek foxconn
Protesten en een lockdown in de iPhone-fabriek van Foxconn zorgen voor een vertraagde levering van iPhones.

De grootste iPhone-fabriek ter wereld kampt al enkele weken met problemen. Apple waarschuwde eerder dat sommige iPhones niet op tijd geleverd zouden kunnen worden door een corona-uitbraak in de Chinese provincie Zhengzhou. Door protesten in de fabriek van Foxconn lijkt het erop dat de vertraging niet snel opgelost zal zijn.

China kampt op dit moment opnieuw met een corona-uitbraak en een nieuwe piek aan besmettingen. Door het hoge aantal gevallen heeft de Chinese overheid dan ook besloten om de lockdown in te voeren voor een aantal provincies, waaronder Zhengzhou. De fabriek, die eigendom is van het Taiwanese Foxconn, moet daarom ook op slot. Honderden werknemers die aanwezig waren werden echter mee opgesloten. Verschillende nieuwe fabriekswerkers claimen ook dat ze moesten slapen naast mensen die besmet waren met COVID-19. Honderden werknemers probeerden te vluchten van de lockdown.  

Onbetaalde lonen

Per slot van rekening brak er ook een protest uit wegens onvrede door onbetaalde lonen en premies. Verschillende beelden die op internet circuleren, tonen een schermutseling tussen – opnieuw – een paar honderd werknemers en beveiligingspersoneel. Uiteindelijk moest de antioproerpolitie de orde komen herstellen. Foxconn liet intussen weten dat een ‘technische fout’ ervoor gezorgd heeft dat bepaalde premies niet of slechts gedeeltelijk werden uitbetaald: slechts 1 procent van het bedrag zou uiteindelijk doorgestort zijn geweest.

In de Chinese fabriek wordt naar schatting 50 procent van alle iPhones geassembleerd. De kans is dus reëel dat de vertraging waar Apple eerder al voor waarschuwde, zal blijven aanhouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business