Nieuws

EU zet deur open voor 5G op vliegtuig

Het 5G-netwerk komt ook naar het vliegtuig.
Beeld: iStock
De Europese Commissie wil sneller mobiel internet op het vliegtuig. Enkele frequenties worden vrijgehouden voor 5G vanuit de lucht.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie zoiets doet. Sinds 2008 geldt er bijvoorbeeld al een speciale regeling die bepaalde frequenties van het telefoonnetwerk vrijhoudt voor mensen op het vliegtuig. Daardoor kunnen passagiers bellen, sms’en en internetten tijdens de vlucht. Alleen: die frequenties bevinden zich allemaal in het tragere 2,5G- en 3G-spectrum. Met de stemming worden een aantal frequenties opgenomen uit het 5G-spectrum. Hierdoor moet communicatie vanuit de lucht een pak sneller gaan.

De Europese Commissie zegt in een persbericht dat passagiers hun telefoon ook in de lucht ten volste moeten kunnen benutten. Door ook 5G-verbindingen de lucht in te laten gaan, hoopt de Commissie bovendien om de algemene uitrol van 5G te versnellen.

Aangezien 5G-golven maar over korte afstanden gebruikt kunnen worden, zullen vliegtuigen een antenne ingebouwd moeten krijgen. Die 5G-antenne, of ‘picocel’ zoals hij officieel heet, zorgt ervoor dat passagiers verbinding kunnen maken met het snellere netwerk. De picocel maakt op zijn beurt verbinding met het netwerk op de grond via een satellietnetwerk. Zo blijf je vanuit het vliegtuig verbonden met het 5G-netwerk.

5G voor auto’s

Niet alleen vliegtuigen, maar ook auto’s krijgen van de Europese Commissie extra verbindingsmogelijkheden. De beslissing is nog niet helemaal rond, maar zou nog voor juli 2023 gemaakt worden. Ook auto’s krijgen, als het aan Europa ligt, een aantal vaste frequenties aangewezen voor internetcommunicatie. Zo kunnen passagiers te allen tijde gebruik maken van snel mobiel internet. Ook de auto zelf zou van die frequenties kunnen profiteren en altijd online kunnen blijven. Als de beslissing er komt – het ziet er naar uit dat dat wel het geval is – zou die vergezeld kunnen worden door een nieuwe golf van ontwikkelingen in de auto-industrie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business