Amazon wil grote films gaan maken
Beeld: iStock

Na Lord of the Rings: Rings of Power, wil Amazon nog meer film en televisie gaan maken, maar dat zal veel geld kosten.


Het lijkt haast alsof alle grote techbedrijven aan het herstructureren zijn gegaan. Links en rechts vallen er ontslagen. Ook bij Amazon is dat niet anders: daar staan mogelijks 10.000 jobs op de helling. Ook Alexa is een verliespost van miljarden en de beurscijfers voor Amazon zien er slechter uit dan ooit. Toch blijkt Amazon grootse plannen voor de toekomst te hebben – en die plannen mogen gerust geld kosten.

Jeff Bezos zou graag grote films beginnen maken. Ondertussen lijkt de e-commercegigant daar wel geoefend in te zijn. Lord of the Rings: Rings of Power, een van de eerste Amazon-producties, werd meteen een van de duurste televisieseries ooit gemaakt. Acht episodes van de serie zouden zo’n 715 miljoen dollar gekost hebben. Dat bedrag ligt driekwart zo hoog als wat het bedrijf nodig heeft om een jaar verder te kunnen, zij het zonder films en series. In het verleden kocht het bedrijf van Bezos ook enkele afgewerkte films, waaronder The Big Sick en Manchester by the Sea. Amazon wist die films met enig succes naar de cinemazalen te brengen, maar maakte er in ieder geval geen kaskrakers van.

Recenter kocht Amazon ook de filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) op, die bekend is van het clipje met de brullende leeuw. Onder die filmstudio horen bijvoorbeeld ook de rechten voor de James Bond-films. De kans is dus reëel dat Amazon ook een volgende Bond-film wil gaan maken. Wel zullen ze nog iemand moeten zoeken die de filmstudio wilt leiden: na de overname vertrokken er twee belangrijke leidinggevenden bij het bedrijf, dat nu grotendeels stuurloos lijkt.


Tot 15 films per jaar

Bloomberg sprak met iemand die meer inzicht in Amazons plannen zou hebben. Het bedrijf zou twaalf tot vijftien films per jaar willen releasen. Om zoiets te realiseren heeft Amazon meer dan een miljard dollar nodig. Aanvankelijk zou er vooral met kleinere releases gewerkt worden, maar als de formule succes haalt zou het wel eens goed kunnen dat Amazon de volgende grote filmstudio wordt.


Arthur is gepassioneerd door muziek, films en games en linuxgebruiker in zijn vrije tijd. Volgens hem zit achter alles, ook de nieuwste technologie, een verhaal dat hij met plezier uitpluist.