Nieuws

Twitter stopt met beleid desinformatie Covid-19

Het beleid rond desinformatie verspreiden rond Covid-19 wordt stopgezet door Twitter.

Net zoals op andere sociale media krioelde ook Twitter van de tegenstrijdige informatie rond het coronavirus, sinds de uitbraak in de lente van 2020. Om van de meningen nog maar te zwijgen. Het bedrijf deed echter redelijk zijn best om dit in goede banen te leiden. Tot nu.

Vrije meningsuiting

Sinds vorige week woensdag is het platform gestopt met het beleid rond mogelijke desinformatie over de pandemie. Zonder veel poeha, want de switch wordt nu pas echt opgepikt. Het is een zoveelste stap terug sinds de overname door nieuwe CEO Elon Musk.

Die benadrukte nog voor zijn aankoop dat hij een groot voorstaander is van vrije meningsuiting en gaat daar ver in. De afgelopen weken werden er nog al maatregelen genomen die (opnieuw) meer moeten toelaten op Twitter. Zo werd de verbanning van enkele prominente accounts recent nog opgeheven. Intussen is dat ook het geval voor de Amerikaanse politica Marjorie Taylor Greene. Het “flamboyante” congreslid wiens account begin dit jaar werd geblokkeerd, net omwille van desinformatie over Covid-19.

Beleid

Om geblokkeerd te worden voor tweets over de pandemie moest een mens toch al een beetje moeite doen. Er was een hele lijst met specifieke zaken die konden worden gezien als schending van hun beleid. Twitter werkte hiervoor met een puntensysteem.

Een schending kon je 2 strafpunten opleveren en eventueel een tijdelijke schorsing. En de vraag om die post te verwijderen. Voor Tweets met mogelijke misleiding rond Covid-19 kon je 1 strafpunt krijgen. Alsook tijdelijk verlies van sommige functies als Retweeten. Er was bovendien een label voor zulke posts om gebruikers te waarschuwen voor mogelijke misleiding of desinformatie.

Voorlopig staat de uitgebreide uitleg in het Nederlands gewoon nog online op hun site.
Er is ook (nog) geen boodschap te zien dat dit beleid is opgeheven.

In totaal blokkeerde Twitter meer dan 11.000 accounts als bekrachtiging van dit beleid. Nu de ban op álle accounts nog deze week zou worden gelicht, worden de sluizen van desinformatie en complottheorieën ongetwijfeld weer helemaal opengezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business