Apple Car

Apple Car zou in 2025 verschijnen en eerder nog volledig autonoom kunnen rijden. Die visie lijkt inmiddels van de kaart verdwenen door technische belemmeringen.


Apple Car moest het meest innovatieve autoproject van de eeuw worden. Apple werd daarmee naar verwachting de eerste fabrikant die een volledig autonome wagen zou lanceren. Die plannen zijn recent flink afgeschaald, dat melden bronnen die bekend zijn met de plannen aan Bloomberg. Apple heeft voor een minder futuristische technologie gekozen waarbij de auto in enkele gevallen, waaronder op snelwegen, “autonoom kan rijden”. In andere situaties moeten bestuurders dus zelf alle handelingen uitvoeren. Het stuur en de gas- en rempedalen maken dan ook hun terugkeer.

Apples ommezwaai heeft alles te doen met de beschikbare technologie voor auto’s. Het bedrijf hield bij de ontwikkeling van de Apple Car een volledig autonome visie voor ogen; dit zou inhouden dat de auto level 5 van autonoom rijden moet ondersteunen. Hoewel zeker niet onmogelijk in de toekomst, is bij de ontwikkeling gebleken dat de huidige technologie daartoe (nog) niet in staat is. Project Titan, zoals de ontwikkeling van de wagen bekendstaat, kwam hierdoor enkele maanden stil te liggen.

Die tijd heeft leidinggevenden de mogelijkheid gegeven om na te denken over de toekomst van de wagen van Apple. Welke visie het merk momenteel voor ogen heeft voor het voertuig nu gebleken is dat dit – in elk geval op dit moment – niet volledig autonoom zal kunnen rijden, is ongeweten. Ondertussen is de ontwikkeling van het voertuig met de beperkte autonome functionaliteit wel voortgezet. Door de tegengekomen obstakels is de lanceringsdatum wel opgeschoven. Het voertuig verschijnt in 2026 en daarmee één jaar later dan eerder verwacht.


Apple Car voor 100.000 dollar

Het terugschroeven van de functionaliteit heeft volgens de bronnen van Bloomberg ook impact op de prijs van het voertuig. Die zou onder de 100.000 dollar komen te liggen, terwijl Apple eerder nog van plan was meer dan 100.000 dollar aan te rekenen voor het voertuig. Of dat het basismodel voor een Apple Car betreft of dat je nog kan kiezen voor upgrades, blijft vooralsnog onbekend.

De lagere prijs is mogelijk niet alleen het gevolg van afwezige functies, maar ook een downgrade in de aanwezige hardware. Het is zeer goed mogelijk dat er een minder krachtige chip gebruikt wordt om de autonome systemen aan te sturen. Voor het verwerken van de data van de sensoren op het voertuig ontwikkelde Apple de Denali-chip. Deze chip moest prestaties bieden die gelijkliggen aan, voor die tijd, viermaal de snelste Mac-processor.