Nieuws

Vivaldi integreert Mastodon in desktopbrowser

Vivaldi integreert Mastodon
Beeld: Vivaldi
Vivaldi, het bedrijf achter de gelijknamige internetbrowser, kondigt aan Mastodon te integreren in hun desktopbrowser.

Gebruikers van de Vivaldi-webbrowser kennen de zijbalk ondertussen al: die linkt snel naar een aantal handige browserfuncties. Vanaf vandaag komt daar een nieuw icoontje bij dat naar Vivaldi Social zal linken. Vivaldi Social is een Mastodon-instantie die onderhouden wordt door het browserbedrijf. Door de sterke servers die zij hebben staan, kunnen er heel wat mensen deelnemen aan Vivaldi Social.

Met hun eigen Mastodon-tak wil het browserbedrijf hun steun voor gedecentraliseerde sociale media doen blijken. Naar eigen zeggen werd Vivaldi Social opgericht omdat het bedrijf geïnteresseerd is in de zogenaamde ‘Fediverse’ en open-source sociale media. Mastodon maakt namelijk gebruik van de zogenaamde Activity Pub-standaard om het sociale medium vorm te geven. Elk medium dat deze standaard implementeert wordt lid van de ‘Fediverse’ – een samentrekking van ‘federatie’ en ‘universum’.

Bij Vivaldi zijn ze geen fan van de muren die rond sociale media gebouwd worden, zodat je er zou blijven vertoeven. Bij hun eigen platform doen ze dat dan ook niet: het is ook mogelijk om andere Mastodon-servers aan de zijbalk te hangen. Klik je in deze zijbalk het sociale medium aan, dan opent dat als een tweede venster ín de zijbalk. Je browser zal dus plots gespleten worden tussen webpagina en sociale mediasite.

Andere functies

Vivaldi breidt daarnaast nog enkele functies uit die gebruikers wel zullen appreciëren. Tabs pinnen zodat deze op de juiste plek laden en niet per ongeluk gesloten kunnen worden, was altijd al erg handig. Nu wordt het ook mogelijk om een tabgroep te pinnen. Voor mensen die met veel tabs werken, zal dat veel ruimte besparen. Daarnaast krijgen ook de instellingen een visuele make-over.

Vivaldi werd in 2014 opgericht nadat Opera door Chinese investeerders werd overgenomen. Bij het lanceren van de nieuwe webbrowser werd de Vivaldi-website meteen als gemeenschap in gebruik genomen. Gebruikers kunnen er verschillende thema’s downloaden en blogs en fora over de browser raadplegen.

browsermastodonvivaldi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen