Nieuws

Amazon en Europese Unie zouden deal hebben

Amazon Frankrijk
© iStock / HJBC
Reeds drie jaar zijn Amazon en de Europese Unie verwikkeld in aan antitrustdiscussie. Daar lijkt nu een einde aan te komen.

Officieel is er nog niets bekend gemaakt over de overeenkomst. The Financial Times meldt evenwel dat er toch een akkoord gesloten werd tussen beide partijen. Daarover zou het publiek op 20 december ingelicht worden.

De discussie

De discussie tussen Europa en Amazon heeft alles te maken met de Digital Markets Act (DMA) en de Digital Services Act (DSA). Die wetten zijn sinds 1 november 2022 en 16 november 2022 in werking getreden. Samen moeten de twee wetten ervoor zorgen dat grote spelers op de digitale markt hun macht niet kunnen misbruiken. Met de DSA krijgen techbedrijven verantwoordelijkheid over de content op hun platform: ze worden verplicht om illegale content tegen te gaan. Illegale content moet dus van Facebook, YouTube, Amazon of Twitter gehaald worden, of er volgen boetes. Met de DMA stelt de EU dan weer voor dat grote techbedrijven geen muren mogen bouwen rond hun product. Met andere woorden: het moet makkelijk zijn om over te schakelen tussen verschillende diensten en producten.

Amazon en de EU

Dat wil ook zeggen dat grote techbedrijven, zoals Google of Apple, zichtbaarheid moet verlenen aan diensten van andere bedrijven. Het kan dus niet zijn dat een bedrijf continu de eigen producten aanprijst, ten nadele van de rest. Voor Amazon wil dat zeggen dat zij ook producten van concurrenten zichtbaarheid zullen moeten geven in hun digitale winkel. Amazon zou zich er daarnaast toe verbinden om de andere verkopers evenwaardig te behandelen en hun data niet op een afzonderlijke manier te behandelen.

Door de overeenkomst te sluiten ontspringt Amazon een gigantische boete. Met de overeenkomst geeft Amazon aan de Europese regels te willen gaan volgen en ook hoe ze dat precies willen gaan doen. Was dat niet het geval, dan had Amazon dat maar liefst 10% van de jaaromzet kunnen kosten.

Op 20 december komt er meer en officieel duidelijkheid over hoe de overeenkomst er precies uitziet welke toezeggingen Amazon exact gedaan heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business