Nieuws

Instagram lanceert Twitter-alternatief Notes

Instagram Notes
Twitter-alternatieven als Mastodon en Hive winnen aan populariteit, maar zijn nog geen gemeengoed. Instagram stapt nu in de race met zijn eigen alternatief: Notes.

Erg uniek is de naamgeving van het Twitter-alternatief alvast niet. Wel uniek is dat Instagram hiermee afstapt van zijn focus op visuele content en tekstuele content gaat aanbieden. Vooralsnog blijft zulke content wel verborgen van de tijdlijn. Notes-content is namelijk enkel te vinden in je Instagram DM’s. Bovendien blijft de content afgeschermd voor gebruikers die je niet volgen (en die jij niet volgt). Zie het dus meer als een tekstvariant op de visuele Stories, dan een directe concurrent voor Twitter.

Ook inhoudelijk is Notes vooralsnog redelijk beperkt. Berichten hebben een maximale lengte van 60 tekens en je kan geen foto’s aan de berichten toevoegen; emoji zijn wel toegelaten. Bovendien zie je de reacties van andere gebruikers op de Notes niet terug. Waar Twitter dus overduidelijk meer dient als community om discussies aan te gaan, is Instagram Notes meer een statusupdates-functie.

Dat blijkt ook uit de levensduur van de content. Volgens Instagram verdwijnt een statusbericht na 24 uur uit de DM’s van je volgers. Wil je liever niet dat al je volgers zo’n bericht zien? Net als bij Stories, kun je mensen uitsluiten van je Notes. Ze krijgen het statusbericht dan niet in hun DM’s te zien.

BeReal-concurrent van Instagram

Het maken van kopieën is niet gestopt bij Twitter. Ook BeReal moet eraan geloven, en verschijnt op Instagram als Candid. Net als op BeReal maak je met Candid een foto met zowel je selfiecamera, als de camera achterop je telefoon. Je toont daarmee op ‘willekeurige momenten’ gedurende een dag wat je aan het doen bent. Sociale media moet daarmee een beter beeld geven van hoe het leven van je vrienden er werkelijk uitziet.

Instagram Candid

Net als op BeReal krijgen gebruikers regelmatig een notificatie om een Candid-verhaal te plaatsen. Het lijkt er voorlopig niet op dat er, net als bij BeReal, een timer verbonden is aan het maken van zulke ‘echte’ berichten. Meta schrijft in zijn blogpost dat de functie nu eerst beschikbaar komt voor Instagram maar dat Candid ook wordt getest voor Facebook Stories.

Uitrol Notes en Candid gestart

Wanneer de functies voor iedereen beschikbaar zijn, is nog ongeweten. Notes wordt uitgerold naar alle gebruikers terwijl Candid zich voorlopig nog in de testfase bevindt binnen een kleine testgroep. Het duurt vaak enkele weken tot maanden voor functies breed beschikbaar gesteld worden.

instagramontspanningslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen