Nieuws

Class-action: Apple Watch-metingen werken niet bij donkere huid

Apple Watch
Beeld: iStock
In Amerika is een rechtszaak gestart om de Apple Watch: de zuurstofsaturatiemeter zou niet goed werken voor mensen met een donkere huid.

De class-action werd op kerstavond ingediend door een Apple Watch-eigenaar uit New York, zo schrijft Gizmodo. De aanleiding voor de rechtszaak is een probleem met de zuurstofsaturatiemeter die in de Apple Watch zit ingebouwd: die zou onvoldoende aangepast zijn aan mensen met een donkerdere huidskleur.

De Apple Watch maakt gebruik van een aantal LED-lichtjes om je zuurstofsaturatie te meten. Die LEDs zitten op de achterkant van het horloge en schijnen als het ware door je huid. Aan de hand van hoe het licht weerkaatst wordt, kan de Apple Watch een schatting maken naar de zuurstofsaturatie. Apple zegt zelf altijd dat de Apple Watch-gegevens niet voor medische doeleinden mogen dienen, maar slechts een hulpmiddel bij het sporten en een indicatie van je gezondheid zijn. Wil je dus een goede meting, dan ga je daarvoor best naar het ziekenhuis.

Apple Watch vs. medische apparatuur

Alleen los je daar het probleem in veel gevallen niet mee op. Zo goed als alle saturatiemeters werken volgens het zelfde principe en maken gebruik van LED-lichtjes. Daardoor werken de apparaten even goed voor mensen met een donkere huid: het licht wordt geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst. Uiteindelijk zorgt dat voor niet-accurate of zelfs verkeerde metingen.

Het probleem doet zich dus niet enkel voor bij Apple. Toch richt deze rechtszaak zich specifiek op Apple: het bedrijf zou namelijk niet genoeg gedaan hebben om het apparaat aan te passen aan personen met een donkere huidskleur. Nochtans zou de apparatuur van Apple bijna even goed werken als die bij de dokter of in het ziekenhuis. Waar het schoentje dan precies knelt? Apple verkoopt de Apple Watch met de functie om je zuurstofsaturatie te meten. Als die functie niet voor iedereen werkt, dienen ze dat op voorhand aan te geven.

Momenteel is de rechtszaak rond de misleidende verkoop nog geen echte class-action. Het advocatenbureau aanvaardt echter wel eisers uit verschillende Amerikaanse staten, waardoor die situatie snel kan keren.  

applegezondheidlawsuitwatchwearables

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals