Nieuws

LockBit verontschuldigt zich voor hacken kinderziekenhuis

lockbit
Het hackingplatform LockBit heeft zich geëxcuseerd nadat een van hun klanten een Canadees kinderziekenhuis gehackt had. Ze gaven de decryptor vrij.

Securityonderzoeker Dominic Alvieri tweette over de boodschap die LockBit naar buiten bracht. “We willen ons formeel verontschuldigen voor de aanval op sickkids.ca en bieden hun gratis de decryptor aan. De partner die het ziekenhuis aanviel heeft onze regels geschonden, werd geblokkeerd en zal niet langer met ons samenwerken”, luidt het op de blog van LockBit. De aanval op het kinderziekenhuis dateert van 18 december. 

LockBit blog

LockBit heeft een geweten 

In dit geval pleegde een ‘klant’ (die gebruikmaakte van de tools die LockBit aanbiedt) datadiefstal, met de bedoeling om de slachtoffers af te persen. Ransomware, dus. LockBit staat bekend als ‘ransomware-as-a-service’. Een deel van mogelijke inkomsten die zijn klanten buitmaken, wordt afgestaan aan LockBit. Dat in dit geval het Canadese Hospital for Sick Children het doelwit was, vond het platform uiteindelijk toch een stap te ver. Het is wel niet duidelijk of de buitgemaakte gegevens ook verwijderd worden.

LockBit gaf hen de decryptor. Daarmee is het ziekenhuis zelf in staat om zijn netwerk te ontgrendelen en de gevolgen van de hacking ongedaan te maken. Wel is er geen sprake van een schadevergoeding, want het netwerk weer operationeel krijgen, zal het ziekenhuis wellicht wel wat tijd en geld kosten. Tegen het einde van december liet het ziekenhuis weten dat zowat de helft van de belangrijke computersystemen weer operationeel was. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business