Nieuws

Meta klaagt scraping-bedrijf Voyager Labs aan

MMS
© Meta
Voyager Labs, een Amerikaans AI-bedrijf, ziet een rechtszaak tegen zich aangespannen door Meta vanwege datascraping met valse accounts.

Voyager Labs wordt aangeklaagd door Meta, het bedrijf achter Facebook, omdat het met valse accounts informatie van de socialemediawebsite oogstte. Met die valse accounts zou Voyager Labs zich toegang verschaft hebben tot de openbare profielinformatie van Facebook-gebruikers. Normaal gezien is die informatie openbaar, maar enkel als je zelf ook een facebook-account hebt. Met de valse accounts kon Voyager Labs onder andere Facebookposts, -likes, -vrienden, -foto’s en -reacties zien.

Voyager Labs biedt verschillende scraping- en informatietools aan, vooral gericht op bedrijven. Ook overheidsdiensten, zoals de politie van Los Angeles, durven al wel eens gebruik te maken van de diensten. Waarom ze dat zouden doen? Met de valse accounts kan heel wat informatie gewonnen worden die anders onbereikbaar zou zijn. Op deze manier kan de LAPD – en eender welk ander bedrijf – ongestoord en uit het zicht van toezichthouders informatie verzamelen vanop sociale media.

Dat zien ze bij Meta liever niet gebeuren. De socialemediagigant vraagt dan ook toestemming aan de rechter om Voyager Labs te mogen verbannen van Facebook en Instagram. Op die manier zou niet alleen het gezicht van het bedrijf van sociale media moeten verdwijnen, maar zouden ook nepaccounts geen toegang meer moeten krijgen.

Facebook organiseert al langer een kruistocht tegen het zogenaamde ‘scraping’. Daarmee worden en masse publiek toegankelijke gegevens van het internet verzameld of bij elkaar ‘geschraapt’. Deze data kan dan gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Eind november kwam er zo nog een lijst met een half miljard WhatsApp-nummers tevoorschijn op het internet. Officieel verbiedt Meta scraping op alle platformen, al blijkt dat verbod niet voldoende om de praktijk ook daadwerkelijk een halt toe te roepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business