Samsung Galaxy S23 met Qualcomm chipset

Samsung heeft dinsdag zijn derde 200 MP smartphonecamera aangekondigd. Vermoedelijk neemt de 200 MP sensor plaats in de aanstaande Samsung Galaxy S23 Ultra.


Net zoals voor voorgaande Galaxy S-generaties gold, krijgt enkel het Ultra-model de primaire camera met de meeste megapixels. Op de Samsung Galaxy S22 Ultra ging het nog om een 108 MP sensor. Op de Galaxy S23 Ultra wordt dus een upgrade voorzien naar een 200 MP sensor. Specifiek zou er gekozen worden voor de ISOCELL HP2-sensor die Samsung dinsdag heeft aangekondigd. De HP2 heeft 0,6 micron grote pixels op een 1/1.3-inch sensor.

Geavanceerde pixel binning-techniek

Wat de ISOCELL HP2-sensor uniek maakt is niet het aantal megapixels maar de Tetra2pixel-techniek voor ‘pixel binning’. Pixel binning is een techniek om meerdere pixels samen te voegen voor foto’s en video’s met meer detail. Normaliter wordt gekozen voor een vaste verdeling van pixels (een vast aantal pixels vormt één pixel in de definitieve output). Met de 200 Mp sensor van ISOCELL varieert die verdeling op basis van lichtomstandigheden. Wel zijn er twee vaste profielen waar de sensor tussen wisselt:

  • 50 MP foto’s (4 Mp vormen één Mp, 1,2 micron pixels)
  • 12,5 MP foto’s (16 Mp vormen één Mp, 2,4 micron pixels)

Bij het schieten van 8K-video schakelt de sensor automatisch naar de 50 Mp-modus met 1,2 micron pixels. Volgens Samsung hoeft de sensor hierdoor minder bij te snijden, en kan meer waargenomen worden van de scènes. Ook moet dit resulteren in “scherpe, filmische video’s”.


Versnelde autofocus-mogelijkheden

Bekend is verder dat de 200 MP ISOCELL-camera sneller kan focussen dan zijn voorgangers. Hiervoor bevat de sensor de QPD-functionaliteit die elke Mp gebruikt om te focussen. Iedere “focusing agent” wordt volgens Samsung ISOCELL bijgestaan door 4 naastgelegen pixels om “horizontale en verticale patroonwijzigingen” te detecteren. Door het gehele sensoroppervlak te gebruiken, verloopt het focussen sneller en accurater, zeker onder slechte lichtomstandigheden, aldus Samsung.

Uiteraard is dit enkel de specificatielijst die Samsung ISOCELL gebruikt om de sensor te verkopen aan externe partijen. Hoe de camerakwaliteit uitpakt op de Galaxy S23 Ultra hangt daarbij af van alle softwareoptimalisaties en -algoritmen die Samsung Electronics toepast. Ook de lens die Samsung gebruikt speelt een rol in de camerakwaliteit.

Vast staat dat de sensor enkele nuttige aanpassingen bevat om de foto- en videokwaliteit bij slechte lichtomstandigheden te verbeteren. Uiteraard zullen we de 200 MP sensor uitgebreid onder de loep nemen in onze review van de Samsung Galaxy S23 Ultra. Hij wordt op 1 februari 2023 aangekondigd tijdens Samsung Unpacked.