Digitale kluis Microsoft

Vlaamse burgers kunnen weldra gebruikmaken van een datakluis van de overheid. Microsoft zal, zo werd dinsdag bekend, de beveiliging voor de digitale kluis voorzien.


Het is de bedoeling dat de Vlaamse digitale kluis in maart operationeel is. Dat schrijft De Standaard. De kluis vormt een samenwerkingsproject tussen telecomprovider Orange, IT-leverancier Cronos en Tim Berners-Lee. Berners-Lee ontwikkelde de opslagstandaard genaamd ‘Solid’ die de overheid gaat inzetten voor de dataopslag. Naast de Vlaamse ontwikkelaars doet softwaregigant Microsoft nu dus ook een duit in het zakje.

Microsoft beveiligt digitale kluis

Wel zal Microsoft slechts in beperkte mate bij het project betrokken worden. Volgens de krant is de softwaregigant enkel verantwoordelijk voor de beveiliging van de kluis en trekt het Entra uit de kast: Microsofts Identity and access-software. De data van de Vlaamse digitale kluis wordt overigens niet op de servers van de softwaregigant opslagen, maar op die van een joint-venture tussen Orange en Cronos. De gegevens blijven dus steeds in België.

Welke gegevens burgers in de toekomst kunnen opslaan is nog deels onduidelijk. Geweten is dat in eerste instantie gewerkt wordt aan een proef met het opslaan van diploma’s van uitzendkrachten bij Randstad. Later moet ook het delen van bestanden voor EPC-scores via de Vlaamse digitale kluis verlopen. Of het verder de bedoeling is dat Vlaamse overheidsdiensten andere gevoelige bestanden in de kluis gaan deponeren, is niet bekend gemaakt.


De toekomst van het Solid-protocol voorziet in de centrale opslag van allerlei data, of het nu om je gezondheidsgegevens of data van je sociale media gaat. Het lijkt er in eerste instantie niet op dat de ontwikkelaars daarvan gebruik willen maken. Of die functie later ingeschakeld wordt, laten de ontwikkelaars nog in het midden.