Nieuws

Vrije modemkeuze in België: komt er schot in de zaak?

vrije modemkeuze
De Europese alliantie van fabrikanten van telecommunicatie-eindapparatuur VTKE wil dat we ook in België naar een vrije modemkeuze toegaan.

In Nederland heeft de vrije modemkeuze al zijn vele voordelen getoond, zegt het VTKE. Onze noorderburen vieren op 28 januari dat ze nu al één jaar vrij hun modem kunnen kiezen. Concreet houdt dat in dat de eindgebruikers zelf hun modem kunnen kiezen en dus niet per se het toestel moeten gebruiken dat de provider aanlevert. In België ben je op dit moment wel nog verplicht om de modem van je provider te gebruiken wanneer je bij hen een aansluiting wil. “Maar die apparatuur matcht niet altijd met je eigen noden”, aldus het VTKE. 

Lucas Lasota, coördinator ‘Router Freedom’ bij Free Software Foundation Europe (FSFE) legt uit: “Netwerkoperatoren hebben eindgebruikers beperkt door hen te ontmoedigen hun eigen routers/modems te gebruiken. Ter vergelijking: als we vandaag in Europa het recht hebben om onze eigen smartphones te kiezen, ongeacht de provider, dan zou dezelfde vrijheid moeten gelden voor routers en modems”, klinkt het. 

Vrije modemkeuze opent mogelijkheden 

Als eindgebruikers zelf hun modem mogen kiezen, opent dat heel wat mogelijkheden. Zo kunnen zij het toestel kiezen dat de functionaliteiten, updates en veiligheid biedt dat het beste bij hun thuissituatie past. Vooral op vlak van smarthome en cyberveiligheid opent dat perspectieven. Nog volgens het VTKE stimuleert een vrije modemkeuze een groter aanbod van toestellen. Dat komt ook de concurrentie ten goede en op termijn de innovatie en een gunstige prijswerking. 

“In een one-size-fits-all-businessmodel komen lang niet alle innovaties bij de eindgebruiker terecht”, legt een woordvoerder van het VTKE uit. “Een vrije markt stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid om te kiezen volgens hun behoefte en budget.” 

België blijft achter 

Finland was het eerste Europese land waar consumenten zelf hun modem konden kiezen. Dat was al in 2014 het geval. Daarna volgden Duitsland (2016), Italië (2018) en in 2022 dus ook Nederland. Het VTKE liet een enquête uitvoeren door marktonderzoeksinstituut Kantar (tussen 3 en 7 februari 2022 en bij Belgen tussen de 16 en 65 jaar oud). Daaruit is gebleken dat 77 procent van de Belgen graag een keuzevrijheid zou hebben. Momenteel gebruikt 24 procent een eigen apparaat op zijn aansluiting, als de provider dat toelaat. De meerderheid (zo’n 62 procent) gebruikt wel nog gewoon de modem die de provider meelevert. 

De beslissing over een vrije modemkeuze in België ligt bij het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), maar die viel vooralsnog niet. Nochtans is de Europese Unie met verordening 2015/2120 al sinds 2015 aan het ijveren voor een vrije modemkeuze.  

“Vooruitgang geboekt” 

“De laatste maanden is er wel vooruitgang geboekt”, zegt de VTKE. “Het BIPT publiceerde voorbije oktober een eerste voorlopig ontwerpbesluit over de definitie van het netwerkaansluitpunt. Door het netwerkaansluitpunt te specificeren op de ‘verbindingsdoos naar de lijn’ zou het ontwerpbesluit de Belgische eindgebruiker de vrije keuze van eindapparatuur bieden voor alle breedbandtechnologieën (glasvezel, kabel en DSL). Verder stelt het BIPT dat geen enkele technische reden de vrije modemkeuze in België in de weg staat”, klinkt het. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business