Nieuws

Google plant evenement over de rol van AI in zoekmachines

Google
Google maakte zonet kenbaar dat het op 8 februari een ‘zoek-evenement’ zal organiseren. Daar zou het bedrijf een grote onthulling doen.

Dat Google zich niet helemaal comfortabel voelt bij de manier waarop ChatGPT het internet verovert, is ondertussen meer dan duidelijk. Google probeert dan ook bij te benen: volgens CNBC is de zoekgigant een eigen chatbot aan het testen. Die noemen ze “Apprentice Bard” en zou, net zoals ChatGPT, vragen kunnen beantwoorden in een normale, quasi-menselijke taal. Als het aan Google ligt, integreert het die chatbot zo snel mogelijk in hun zoekfunctie.

Op het Google-evenement zal vooral gepraat worden over hoe AI de rol van de zoekmachine voor goed verandert. De manier waarop mensen op het internet naar informatie zoeken werd namelijk helemaal omgevormd door de introductie van AI-chatbots. In plaats van door een lange lijst met weblinks te scrollen, is het nu mogelijk om simpelweg een antwoord op je vraag te krijgen van een AI.

Sundar Pichai, de CEO van Google, zegt dat hij een zelflerend taalmodel in de Google-zoekfunctie wil integreren. Daarvoor zou LaMDA AI, het model dat ook Apprentice Bard aandrijft, aangewend worden. Hoe dat zal gebeuren en wanneer, daarnaar blijft het voorlopig gokken. Het doel dat Google vooropstelt kan samengevat worden als: “het internet meer intuïtief en natuurlijk navigeerbaar te maken”. AI zou daarin een grote rol gaan spelen.

Evenement via YouTube

Het Google-evenement zal digitaal te volgen zijn via YouTube.  Daar kan je vanaf 14:30 lokale tijd inpikken bij het evenement en live meekijken. Op het evenement zal Google waarschijnlijk laten zien hoe ver het staat met een of meerdere AI-toepassingen. Belangrijk voor Google is nu dat er snel geschakeld wordt: bij Microsoft plannen ze ook een integratie van ChatGPT in Bing.

Of we ook iets te zijn krijgen van een AI-integratie in Google is momenteel nog ongeweten. Google heeft namelijk tal van andere producten – Googe Lens, Maps, Mail, Translate…  – waarin artificiële intelligentie even goed een grote rol kan spelen. Voor meer duidelijkheid zullen we moeten wachten op het evenement zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business