Nieuws

Twitter: “Waardevolle bots krijgen gratis API-toegang” 

API
Twitter-CEO Elon Musk gaat externe apps (of bots) die “goede content” bieden toch gratis toegang geven tot de application programming interface (API).

Nochtans had de grote baas van Twitter zopas aangegeven dat elke externe partij die gebruik wilde maken van het socialmediaplatform, daar vanaf 9 februari ook voor zou moeten betalen. In een tweet laat Musk nu weten een “lichte, write-only”-API-toegang mogelijk te gaan maken voor bots die in aanmerking komen.  

API afgeschermd 

Vorige week blokkeerde Twitter de toegang tot third-party clients als Tweetbot en Twitterrific. Volgens Musk was dat noodzakelijk, omdat de API misbruikt werd door scam- en spambots. Volgens de techgoeroe zou een betaald abonnement van zo’n 100 dollar (met ID-verificatie) per maand schoon schip kunnen maken wat de toegang tot Twitter betreft. 

Op de beslissing kwam wel een hoop kritiek, want heel wat (kleine) ontwikkelaars gebruik de bots voor uiteenlopende doeleinden. Denk daarbij aan Pikaso, Remind Me of This Tweet en Thread Reader, die een aantal functionaliteiten toevoegen, zoals het maken van screenshots en het krijgen van reminders voor specifieke tweets. Heel wat ontwikkelaars namen zelf al het initiatief om hun bots te deactiveren voor de deadline van 9 februari.  

Betalende API-toegang 

En is er natuurlijk nog de meer voor de hand liggende reden om externen te late betalen voor API-toegang. Het is immers een nieuwe mogelijkheid om nieuwe inkomsten aan te boren, iets waar Twitter onder het bewind van Musk nadrukkelijker naar op zoek is. Zo moeten gebruikers via Twitter Blue 8 dollar per maand betalen om hun blauwe ‘verified’-vinkje te behouden. Daarnaast zou Twitter bedrijven tot 1.000 dollar per maand willen laten betalen om hun gouden vinkje niet kwijt te spelen. 

Het blijft wel onduidelijk welke bots volgens Musk een meerwaarde hebben door hun ‘goede content’ en welke uitzonderingen Twitter zal toestaan. Het zal ongetwijfeld tot discussies leiden. Mogelijk komt er wel nog een officiële aankondiging die voorwaarden duidelijk stelt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business